Caballerohal

Een beroemd columnist, Jolmer Winkel, riep ooit een losse opmerking van mij op twitter uit tot Tweet van het Jaar. Wat had ik per ongeluk gezegd: “Hardlopen kost de gemeenschap niets”. Ik vond het een beetje overkill om die opmerking uit te roepen tot tweet van het jaar maar ik sta er nog 100% achter.
Ik word een beetje moe van al die sporters die allemaal voor hun cluppie de mooiste accommodatie van Nederland willen hebben. En of de gemeente dat even rap wil betalen. Er zijn inmiddels voorbeelden genoeg van sportparken en dorpshuizen die veelbelovende exploitaties uiteindelijk niet waar konden maken. En dan weer hun handje komen ophouden. Het zwaartepunt van die gemeentelijke investeringen ligt bij de voetbalclubs. Heb je als club genoeg leden dan zie je bij de subsidieaanvraag zo’n wethouder denken: “Dat zijn toch mooi 250 stemmers!” en je kunt al snel je kleedkamers verbouwen tot een luxe-niveau waar Dries Roelvink zijn vingers bij af likt.

Vandaar dat ik denk dat hardlopen het beste is. Voor mijn portemonnee want dan hoef ik niet mee te betalen aan allerlei sportparken, kulturhuuzen en kunstgrasvelden die nauwelijks worden gebruikt. Toen één of andere ambtenaar met teveel ambitie het plan bedacht om in Ede een ‘Topsporthal’ te bouwen vond ik daar dan ook direct iets van. Ik vond het namelijk helemaal niets. Het ding kostte in eerste instantie 10 miljoen maar al snel kwam er een miljoentje bij.

Ach….

Er werd ook verteld dat de gemeente Ede geen enkel risico zou lopen want het ROC A12 betaalde ongeveer alles, de provincie de rest en Ede zou alleen deelnemen voor een bedrag ter hoogte van het statiegeld van de kantine. Het liep natuurlijk iets anders: de gemeente Ede betaalt de volle mep en de gladde jongens van het ROC zijn nergens meer te vinden.

Ach….

Maar het moest en zou er komen, die topsoreshal, want het was een afscheidscadeau annex erfenis van voormalig burgervader Cees van der Knaap. Cees, die ooit de landelijke pers haalde omdat hij bij zijn aantreden als burgemeester in Ede direct een rookruimte liet bouwen in het gemeentehuis omdat hij anders te ver moest lopen.  Cees, de MarlboroMan. Van der Knaap, de Lucky Strike van Ede. Cees werd naamgever van de topsporthal.

Ach….

We hadden alleen geen topsport in Ede. Ja, PolarBears, maar die doen het in het water. Dus we haalden een topsportteam uit Veenendaal. Volleyballers op het hoogste niveau van Nederland. Niet heel erg
netjes naar onze Veense buren toe. Maar:

Ach….

Ze speelden eerst een jaartje in de Peppel, die Veenendaalse volleyballers. Waarom heb je dan nog een topsporthal nodig zou je denken, als ze ook in de Peppel terecht kunnen maar niemand op het gemeentehuis die zich dat afvroeg. Ondertussen bouwden we door aan sportpaleis de Caballerohal want…omdat…euuuh….ja.

We zijn ruim 11 miljoen verder. De volleybalclub is failliet. Huh? Failliet? Ja, de Veluwse Ballenmeppers zijn failliet. En heel gek, de grootste schuldeiser is…..SportServiceEde!! Laat die woorden even
doordringen: Sport Service Ede. Die bleken de strop om de nek van Top Volleybal in Ede. Toch een budget van een miljoen of vier, dat SportServiceEde en dat krijgen ze van….de gemeente Ede! SportSERVICE

Dus…..de gemeente Ede laat een zaal bouwen van 11 miljoen euro voor een topsportteam dat ze jatten uit Veenendaal en vervolgens failliet laten verklaren voor een schuld van € 50.000. Lees het nog even na.

We zitten dus nu met een nieuwe topsportzaal zonder topsportclub. Die zaal staat naast een andere sportzaal die inmiddels al twee jaar (2 jaar!) oud is, dat gifgroene geval. Binnen zichtafstand liggen nog drie sportzalen, die in de Maandereng, die van het Streek en de Reehorst. De laatste werd nog geopend door Johan Cruijf, die na de opening een lekker sigaretje opstak. Zo komt alles toch weer samen! En wat hebben ze gemeen, die sporthallen? Meer dan de helft van de tijd staan ze leeg.

Misschien is dat nog een goed idee: de sporthallenroute, speciaal voor hardlopers die alles zelf betalen. Lekker hardlopen van sporthal naar sporthal. Maar ja, met vijf sporthallen in een straal van een 500 meter ben je al snel uitgelopen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *