Bennekom

Ede huisvest maar één stad binnen de gemeentegrenzen en dat is Bennekom. Het heeft meer allure dan Ede zelf ooit kan hebben. Volgens iemand die verstand heeft van voetbal is Bennekom het Ajax van de gemeente Ede: arrogant maar eigenlijk wel terecht. Vanwege mijn allergie voor arrogantie kom ik er dus niet al te vaak maar de bloesem in het Bart van der Elstplansoen sla ik nooit over. Daarna een bezoek aan oude vrienden achter Snetselaar, dat inmiddels anders heet maar ik voor altijd Snetselaar zal blijven noemen.

Het telt zo’n 6.500 huizen, dat Bennekom, en ik vind dat eigenlijk wel genoeg en Bennekommers volgens mij ook. Ook één Bennekom is wel genoeg. Ik zou ook niet weten waar we nog een Bennekom moeten laten in deze gemeente. Maar daar denkt ons gemeentebestuur heel anders over. Er moet nog een Bennekom bij.

Ondanks een plechtige oproep op ededorp.nl om in dit Coronatijdperk geen grote beslissingen te nemen probeerde het college afgelopen donderdag even snel de Omgevingsvisie door de gemeenteraadsstrot te duwen. Er staat niet heel veel in, dat niet, maar notities waar weinig in staat zijn het gevaarlijkst. Ze zijn op alle mogelijke manieren te interpreteren en dus kan een college later altijd zeggen ‘dat er mee is ingestemd’. Ja, tijdens die vergadering waarbij niemand aanwezig vanwege de Corona-crisis maar dat weet dan niemand meer.

In die Omgevingsvisie staat dat er in de gemeente Ede binnen tien jaar zo’n 6500 woningen moeten worden. Dat is net zoveel als er in Bennekom staan. Ik zou echt niet weten waar die woningen moeten komen zonder het karakter van Ede structureel te verkrachten. Een compleet nieuw Bennekom, zomaar ergens, in Ede. Dat kan natuurlijk niet.

Dat hoeft ook niet. Maar er zitten een paar Randstedelijke immigranten in het college die sinds een paar jaar in Ede wonen en die willen dat wel. Geen idee waarom! Ede wordt niet mooier van nog meer nieuwbouw. Ede wordt niet leefbaarder van nog eens 20.000 inwoners extra. Ede hoeft geen overloopstation van de Randstad te worden waar Amsterdammers graag komen wonen omdat de huizen hier nog zo lekker goedkoop zijn. Ga lekker naar Almere ofzo. Doei.

Er is geen plaats voor een nieuw Bennekom. Ja, je kunt Lunteren vastbouwen aan Ede: weg platteland. Je kunt de Ginkelse Heide voorzien van groene, duurzame appartementencomplexen. We kunnen van het Edese bos een soort Tiny House Village maken, lekker tussen het groen dat dan direct gekapt gaat worden want ook hier in Ede geldt dat iedereen graag in het bos wil wonen maar niemand last wil hebben van de bomen.

Gelukkig blijkt er enig gezond verstand in de gemeenteraad plaats te hebben genomen en daarom haalde de wethouder een paardenmiddel van stal. De commissie. Een commissie van het college, de gemeenteraad en het ambtelijk apparaat dat buiten de openbaarheid in de kelders van de Bergstraat een plannetje gaat maken waar iedereen ‘ja’ tegen gaat zeggen in een volgende vergadering waar geen kip zit of naar kijkt. Ook in Ede is de democratie één van de slachtoffers van de crisis.

En dan zul je zien dat de komende jaren de bosranden worden volgebouwd met protserige villa’s. Dat die paar oude pandjes die wie nog hebben worden gesloopt om plaats te makken voor betonnen bejaardenfabrieken. Dat we steeds meer accenten uit ‘het Westen des Lands’ krijgen te horen in de Grotestraat en op de markt. Nog meer gekkies uit de Randstad met net zo veel geldingsdrang als het huidige college die van Ede een soort nieuwe Bijlmer willen maken.

Maar een paar weeskinderen uit oorlogsgebied opnemen die nu wegschimmelen in de openlucht op een Grieks eiland? Nee, dat dan weer niet! Want we willen wel herkozen worden, toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *