HET WOPKE HOEKSTRA-EFFECT IN EDE

In 2020 werd Wopke Hoekstra de lijsttrekker van het CDA. Meteen een groot succes in de peilingen. Het CDA schoot vooruit. In 2017 had het CDA slechts 19 zetels in de Tweede Kamer. In maart 2021 haalde het CDA zelfs 31 zetels. En GroenLinks werd gedecimeerd, Maar daar kom ik zo meteen nog even op terug.

Ook in Ede kwam het CDA nog meer tot leven. De zinnen van wethouder Van der Schans van het CDA werden al steeds langer en enthousiaster. Gewoon geweldig. Wat hadden ze een pret, die twee, Van der Schans en de fractievoorzitter van het CDA.  Wel moest die fractievoorzitter beloven aan het plaatselijk bestuur van het CDA dat hij iets meer ging doen in de gemeenteraad dan alleen maar steeds stemverklaringen oplezen. Geen punt verder. Niet meer over zeuren. Opeens kwam bij het CDA in Ede een briljante gedachte naar boven. Het CDA moest in 2022 na de gemeenteraadsverkiezingen 2 wethouders gaan leveren. Er was een klein probleem, wie moest die tweede wethouder worden van het CDA?  Want die fractievoorzitter bleef een beetje steken in het oplezen van stemverklaringen. Op zich nuttig, maar ook niet meer dan dat, hij moest vooral fractievoorzitter blijven van het CDA in Ede.

O ja, GroenLinks. Die partij haalde in 2017 14 zetels in de Tweede Kamer. Maar in 2021 het schamele aantal van 6 zetels! Paniek, ook bij de afdeling van GroenLinks in Ede. Ze hadden toch een hartstikke goede wethouder. Weliswaar a.i., maar toch! Gelukkig was er innig contact tussen het CDA en GroenLinks in Ede.

Heel bedachtzaam opperde de wethouder van CDA met lange fraaie doordachte zinnen iets opmerkelijks: zou de wethouder a.i. van GroenLinks misschien alvast lid kunnen worden van het CDA?

Ach, bedacht de beroepspoliticus van GroenLinks, dat kan toch geen kwaad. Dan zou hij in 2022 gewoon wethouder kunnen blijven in Ede. Weliswaar van het CDA, maar wat zou dat?

Maar beste lezer, het liep anders in 2022 in Ede: de partij GemeenteBelangen mocht 2 wethouders leveren. En even was de wethouder a.i. van GroenLinks lid van 3 partijen: van GroenLinks, het CDA en GemeenteBelangen. Dat was gelukkig niet iets nieuws voor GemeenteBelangen. Een paar jaar daarvoor was een lid van D66 in Ede zo maar wethouder geworden voor GemeenteBelangen. Dus deze partij had er al ervaring mee.

Dankzij deze constructie kon  in het bestuursakkoord van politiek Ede worden afgesproken, dat het Nederlands kampioenschap wielrennen, de start van de Tour de France en de finish van de Tour de France in Ede zou gaan plaatsvinden.

Zou dit  “het nieuwe normaal” worden in Ede?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *