HET GEHEIME KUNSTJE VAN DE GEMEENTERAAD

Vandaag lees ik enkele oude krantenberichten door. Je leest dan bijvoorbeeld dat het voedselattractiepark in Ede circa 70 miljoen euro gemeenschapsgeld kost. Maar dat is niet belangrijk. Het gaat om het briljante idee, de originele gedachte van zo’n park. Bijvoorbeeld een krantenartikel (voorjaar 2019) waarin wethouder Leon Meijer van Ede meedeelt dat het WFC (voedselattractiepark) een prijsvraag gaat houden. Voor een nieuwe naam. Nu heeft de politieke partij de SGP in een vergadering van de provinciale staten van Gelderland al een nieuwe naam bedacht:

Het Wereld Voedsel Kermis Attractie Park!!

Op zich een mooie naam. Maar niet zo kritisch, door het uitschrijven van een prijsvraag, betrek je wel de gehele bevolking bij  het voedselattractiepark (WFC). Dat heet draagvlak. Weer een taakje voor de nieuwe wethouder van burgerparticipatie van Ede, die in Amsterdam woont. Hij kan weten dat er in Amsterdam al een WFC is. Dus ook daarom een prijsvraag!!

Ik vind het bedenksel van de SGP, hoewel terecht, echt te lang. Nadat die wethouder die prijsvraag had aangekondigd, is nooit meer iets vernomen van dat werkelijk unieke idee. Ik denk dat alleen gemeenteraadsleden stiekem aan de geheime prijsvraag mee mogen doen. Trouwens, wat zou de eerste prijs zijn? Een toegangskaartje met bijbetaling van € 25,–?

Want dat voedselattractiepark (WFC) is wel uniek in zijn soort. Je hebt natuurlijk het WFC in Amsterdam, maar dat houden we voor ons zelf. Alleen de wethouder van burgerparticipatie, die in Amsterdam woont, kent het Amsterdamse WFC.

Want laten we wel zijn: World (=wereld), Food (=voedsel) en Center (=centrum) komen in Ede samen. Het midden van Nederland ligt in de gemeente Ede, voedsel eten alle Edenaren en het dorp Ede is het centrum van de gemeente Ede. Dus de optelsom is gauw gemaakt: 70 miljoen euro is toch niets voor zo’n idee!! Maar die prijsvraag gaat blijkbaar niet door?

Maar afkortingen zijn ondertussen wel de trots van Ede.

De overheid in Ede houdt al jarenlang van afkortingen. Bijvoorbeeld: HNL: Het Nieuwe Landgoed. Enkele jaren geleden moest er zo nodig een verbinding (met huizen en een sporthal) komen tussen de wijken Kernhem en Veldhuizen, over de weg N224. Dat HNL is er niet gekomen. Dat was een megalomaan idee, waaraan vele adviesbureaus miljoenen  hebben verdiend. Trouwens, die sporthal, waarom kwam die opeens aan de Zandlaan in Ede, een totaal andere plek dan de locatie in Kernhem? Denk daar nog eens over na beste gemeenteraadsleden! Hoewel, dat heeft geen zin, want politici onthouden zelden iets langer dan een paar maanden!

O ja, die afkortingen!!

Bijvoorbeeld: het WAC: het World Art Center. Daarbij een glanzende brochure, die mogelijk nu nog onder het hoofdkussen van de toenmalige wethouder ligt. Ook weer een megalomaan idee.

Het verdiepte spoor (sorry, geen afkorting). Ook hier hebben externe inhuurkrachten miljoenen mee verdiend. Overigens, een groot gedeelte van de gemeenteraad vond destijds dat er volstrekt geen viaducten moesten komen vanwege dat verdiepte spoor. Die viaducten liggen er nu dus wel. Het verdiepte project en de daarbij behorende prachtige kleurplaten zijn waarschijnlijk weggestopt in verdiepte geheime, dus overvolle, kelders van de gemeente Ede.

Even tot slot: nu nog maar 16 dagen wachten op de 2e rapportage van het bestuur van het voedselattractiepark met natuurlijk vermelding van de ruimhartige geldelijke bijdragen van commerciële bedrijven!! O dat is waar ook. Die rapportage is geheim, net zoals de 1e rapportage! Gelukkig meldt het voedselattractiepark in een nieuwsbrief dat tegen de zomer van 2021 de gemeenteraad van Ede verder definitief gaat beslissen over dat voedselpark.

Ook in een nieuwsbrief stond dat de huidige voorzit ter van het voedselattractiepark tijdelijk voorzitter zou zijn tot de zomer van 2020. Hij zit er uiteraard gewoon nog en dus met zijn bestuurlijke kennis en ervaring van attractieparken  zal de 2e rapportage een waar kunstwerk worden (met natuurlijk vermelding van de ruimhartige geldelijke bijdragen van commerciële bedrijven en dat kun je niet genoeg herhalen). Maar de inwoners van Ede mogen er niets van weten. U, gemeenteraad, u heeft dat besloten! U moet zich schamen!!

Nu echt tot slot: de stichting voedselattractiepark heeft de 1e geheime rapportage afgeleverd bij de gemeente Ede. De gemeenteraad heeft ook al besloten dat de 2e en 3e rapportages geheim zijn. Die bestaan nog niet eens!  Is dat juridisch wel juist? Kun je iets geheim verklaren als het nog niet bestaat? Dat lijkt mij niet!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *