EEN SPROOKJE….OF TOCH NIET?

Er was eens (in 2019) een grote gemeente in het midden van Nederland. Alle inwoners waren gelukkige mensen. Dat kwam ook door het gemeentebestuur. Alle zaken werden besloten door de gemeenteraad. Zoals het hoorde. Het college van burgemeester en wethouders overlegde altijd over  alles met die gemeenteraad. Dat was fantastisch, zo ook in 2021. Want wat was het geval? In 2019 had die gemeente 400.000 euro over. Dus ging het college van burgemeester en wethouders overleggen met de gemeenteraad. De vraag was wat er moest gebeuren met die zak geld. Ze waren er gauw uit. Het geld ging naar iets blijvends, iets structureels. Er werd besloten om schilderijen te kopen van kunstschilders die in die plaats hadden gewoond en gewerkt. Zo werd geïnvesteerd in blijvende kunst, die steeds meer waard werd! 

Daarnaast werd een gemeentelijk instrumentenfonds opgericht. Daardoor konden jarenlang instrumenten worden uitgeleend aan kinderen die een instrument wilden leren bespelen via de muziekschool of een fanfare-/harmonieorkest. Natuurlijk moest wel een geringe huur betaald worden. De gemeentelijke accountant had uitgerekend dat die verhuur zelfs jaarlijks 4 % rendement ging opleveren. Iedereen in die gemeente werd nog gelukkiger. Dus daar bleef het niet bij. In 2021 werd daarnaast nog eens circa 20.000 euro extra besteed en  in 2022 zelfs circa 40.000 euro. Wat werd die hele gemeente enthousiast. Het gemeentebestuur kwam zelfs met het idee om in 2025 misschien wel 1 miljoen euro aan die fantastische structurele doelen te besteden. Ook omdat het aantal leerlingen van de muziekschool en de blaasorkesten enorm gestegen was. Tot zover dat mooie sprookje.

Nu de werkelijkheid. In 2019 was er in de gemeente Ede het Nederlands kampioenschap wielrennen. Dat heeft de gemeente Ede 400.000 euro gekost. Het college van burgemeester en wethouders besloot dat. De gemeenteraad werd wel geïnformeerd, dat wel. Wat is er van die 400.000 euro overgebleven? Niets, het geld is weggegooid. Maar het college vond en vindt dat er nog meer geld gegooid moest worden in de bodemloze put van het professionele wielrennen. In 2021 gaf het college circa 20.000 euro uit om een tijdrit te laten plaatsvinden in Ede. Het geld was nog eerder weg dan de wielrensters zelf. Maar dat was nog niet alles. In 2022 vond het college het zelfs nodig om ook nog eens circa 40.000 euro uit tegeven aan de kosten van een dagje professioneel wielrennen in Ede. Het college is inmiddels zo enthousiast geworden om die professionele sport financieel te ondersteunen dat mogelijk in 2025 één miljoen euro (gemeenschapsgeld) besteed zal worden  aan de start van een internationaal professioneel wielerevenement. Natuurlijk kan ter verdediging worden aangevoerd dat de raad tenslotte heeft besloten om jaarlijks een groot evenement te laten plaatsvinden in Ede op kosten van de inwoners, maar alle realiteitszin is m.i. weg.

Of heeft het gemeentelijk sponseren van de professionele wielersport in Nederland te maken met de hobby van het college van burgemeester en wethouders: namelijk het in de vrije tijd  beoefenen van de wielersport? Zou dat het geval zijn? Gelukkig is er nog een gemeenteraad, die die miljoen euro weg gaat halen uit de voorjaarsnota 2023 van de gemeente Ede! Geachte lezer, denkt u dat de raad zoiets durft? Natuurlijk niet; de hobby’s van het college en burgemeester en wethouders kosten nu eenmaal gemeenschapsgeld! Nou en!!  

Foto: https://www.flickr.com/photos/destinysagent/754785007       

3 thoughts on “EEN SPROOKJE….OF TOCH NIET?

  1. Hobbyisme kost gemeenschapsgeld. Vreemd dat de schrijver daarmee eindigt. Zijn partij doet niet anders. Vliegt zelfs naar New York i.p.v. de Algemene Beschouwingen door de heer Jetten te laten bijwonen. Maar dichterbij (Ede) zijn ook genoeg zaken die aandacht verdienen. De fietspaden bijvoorbeeld in onze plaats.

    Heeft D’66 ooit daarover betere plannen gehad om de gemeente op de kaart te zetten. Deze burgemeester zegt tenminste regelmatig iets zinnigs. De bijdrage van deze columnist en zijn partij voegt daar weinig positiefs aan toe. Jammer , dat weekblad Ede Stad er zelfs ruimte voor vrij maakt. Ben echt benieuwd wanneer de bevlogen Van Dale, ooit een scherpe fractieleider van zijn club, eens iets positiefs of constructies aan de Edese lezer mededeelt. Ik reageer dan met plezier met een ? nog dit jaar mogelijk? Benieuwd.

  2. Jammer dat de auteur voorbijgaat aan de positieve effecten die het organiseren van een wielerkoers in eigen gemeente kunnen hebben. Door bezoekers en door tv-uitzendingen wordt de gemeente toch ‘op de kaart gezet’. En dat levert op de lange termijn misschien juist wat op.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *