DE WORLD FOOD CENTER EXPERIENCE IN EDE KOMT ER DUS NIET

De World Food Center Experience in Ede heeft plannen gepresenteerd. Althans die stichting, die daar alles regelt. Het geheel ziet er indrukwekkend uit. Uiteraard gaat mijn belangstelling uit naar het gepresenteerde businessplan.

Dat plan ziet er eveneens zeer, zeer indrukwekkend uit. Er zijn enkele zaken niet vermeld in dat plan. Expres weggelaten? Vergeten? Daar kom ik hieronder nog op terug.

Even terug naar de gemeenteraadsvergadering van 26 september 2019. De uitkomsten van die vergadering hadden vermeld moeten worden in het businessplan van de stichting. Trouwens, die stichting is een handige uitvinding! Alsof die stichting alles betaalt. Niet dus. Geen cent! De overheid, dat wil zeggen de Rijksoverheid, de provincie Gelderland en de gemeente Ede betalen alles. Alles!! Dus alles wordt betaald uit belastinggelden, gewoon ons geld.

Daarom heeft de gemeenteraad in de besluitvormende gemeenteraadsvergadering van 26 september 2019 iets belangrijks besloten.

Citaat daaruit: “De verhouding tussen publiek en privaat: de raad wenst dat er gestreefd wordt naar het oorspronkelijke uitgangspunt waarbij de verhouding tussen publieke en private bijdragen ongeveer 50% – 50 % is.”

Dus in gewoon Nederlands: de kosten van het pretpark worden gedeeld: de overheid (wij, de belastingbetalers) betalen de helft en het bedrijfsleven betaalt de helft. In het businessplan wordt trots gesproken over 7 koploperbedrijven: Nestlé, Keygene, DSM, FrieslandCampina, Rabobank, Scelta en Albert Heijn. Wat is de uitkomst in het plan? De stichting heeft opgeschreven dat de koploperbedrijven voornamelijk meedenken! Ik word er stil van. Maar geen geld wordt toegezegd door die bedrijven.

Dan de fondsen. Ook hierover is het businessplan dolenthousiast. Het is gelukt, zo wordt geschreven, om bij de fondsen enthousiasme te kweken! Dus is ook hier geen geld toegezegd. Wel staat in het plan dat bijdragen van fondsen nog gerealiseerd moeten worden. Gebakken lucht en dat bij een voedselattractiepark.

In september a.s. gaat de gemeenteraad praten over het businessplan. Zou de raad nog weten wat de raad heeft afgesproken op 26 september 2019? Afgesproken werd dat de overheid (wij met ons allen, de belastingbetalers) 50% zou betalen het bedrijfsleven 50%. In het businessplan zie je daar niets, maar dan ook niets van terug. Heel handig wordt door middel van het businessplan de gemeenteraad bewerkt.  De raad moet akkoord gaan met dit plan en daarna wordt er bij bedrijven en fondsen geld ingezameld. Dat is slim, boerenslim. Maar dat is de omgekeerde wereld. De zaak wordt omgedraaid. Nogmaals: afgesproken is die 50% – 50% verdeling tussen gemeenschapsgeld en privaatgeld.

Wat gaat de gemeenteraad straks doen met het businessplan? Als de raad akkoord gaat met dit plan, dan vindt de raad dus dat de gemeente Ede in zijn geheel een pretpark moet gaan betalen (totale kosten 70 miljoen euro!) Wil de raad dat werkelijk, ondanks het besluit van 26 september 2019? Ik kan mij dat niet voorstellen!

Het businessplan is gewoon gebakken lucht. Niet meer en niet minder!! Indien de raad het plan gaat goedkeuren dan bestaat ook de gemeenteraad van Ede louter uit gebakken lucht!!!

Als je alles op een rijtje zet dan kun je toch niet anders concluderen dat het voedselattractiepark er niet moet komen.

 

 

 

1 thought on “DE WORLD FOOD CENTER EXPERIENCE IN EDE KOMT ER DUS NIET

  1. Volgens de doorrekening max. 50 banen bij WFC Experience zelf. Dus niet de 2000 tot 3000 banen waar Leon Meijer het in dat propagandafilmpje over heeft. Dat zijn waarschijnlijk alle arbeidsplaatsen die in het meest optimistische scenario op het WFC-terrein gerealiseerd zouden worden.

    De gemeente zou er ook voor kunnen kiezen om op het WFC-terrein voornamelijk woningen te realiseren. Daar is meer behoefte aan dan aan nieuwe kantoren. Op het een paar honderd meters zuidelijker gelegen Horapark staat veel kantoorruimte leeg en werkt de gemeente aan plannen om het mogelijk te maken dat die kantoren verbouwd worden tot woningen. Je zou die kantoren ook een ‘upgrade’ kunnen geven, maar dat is voor de eigenaar (de Achterberg Groep) kennelijk minder lucratief dan er woningen van te maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *