Terras

De terrassen zijn weer open. Yes wat ben ik daar blij mee!!!

Toch maak ik mij ook zorgen. Die zorgen zijn niet alleen om de besmettingen en of deze op zullen toenemen of niet. Nee, ik maak mij vooral zorgen om de horecaondernemers. Al die horecaondernemers die er alles aan doen en al hebben gedaan om hun zaak draaiende te houden. Die de bezoekers met een brede glimlach en op een veilige manier willen ontvangen. Zij hebben hun vaste klanten net zo hard gemist als wij hen. Financieel rendabel zal het zeker nog niet zijn voor veel ondernemers.

Maar gastvrijheid zit nou immers in hun bloed, dus wanneer zij weer open mogen doen zij dat ook met veel plezier. Toch wordt het de horecaondernemer niet makkelijk gemaakt. Een uitstapje naar het terras gaat echter minder makkelijk dan een bezoekje aan de supermarkt.

Een grote lijst met voorwaarden kregen zij op hun bordje, maar liefst 23 maatregelen stonden er op deze lijst. Als de ondernemers zich hier niet aan houden, staat hen een flinke boete te wachten. En dan is het niet de bezoeker maar de horecaondernemer die hier verantwoordelijk voor is. Ondanks de liefde voor hun werk en de gastvrijheid die zij uitdragen, zijn ze nu ook nog genoodzaakt handhaver te spelen op eigen terras. Dat is niet waar zij voor gekozen hebben als ondernemers.

Hoe check je nou of een gezelschap wel uit een gezin bestaat, zonder het bezoek van je gasten onprettig te maken? Laat ik mijzelf even als voorbeeld nemen. Getrouwd met een vrouw en moeder van een dochter en zoon. Een schouderklopje voor de ondernemer die direct inziet dat wij met z’n vieren onder een gezin vallen en niet gewoon vrienden van elkaar zijn. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat ik constant moet uitleggen dat als mijn vrouw, dochter, zoon en ik naar een terras gaan wij uit één gezin komen. Dit begint na een tijdje vervelend te worden, ook al kan de ondernemer hier niets aan doen.

Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de ondernemer en ik zie dat de horecaondernemers er alles aan doen om deze verantwoordelijkheden zo goed mogelijk na te streven. Dit is toch erg lastig. Het gevoel van verantwoordelijkheid moet niet alleen bij de ondernemers liggen, maar ook bij ons als bezoekers. Houd je dus gewoon aan deze 23 maatregelen, hoe vervelend het misschien ook is.

Zo zorgen wij er met elkaar voor dat de volgende stap niet het sluiten van de terrassen is, maar juist ook het openen van de binnenhoreca en uiteindelijk de gehele samenleving een feit wordt.

Graag geef ik het stokje door aan Dirjanne van Drongelen van de ChristenUnie.

 

Gabrielle Hazeleger, fractievoorzitter GemeenteBelangen Ede

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *