Akzo Nobel moet betalen!!

Meer dan 10 miljoen euro gaat de sanering van de door de Edese ENKA fabriek veroorzaakte grondwatervervuiling (de ENKA pluim) kosten schreef ik vorige week. De juridische opvolger van de ENKA, Akzo Nobel, gaat dat niet betalen. De provincie Gelderland en de gemeente Ede gaan dat betalen. Dat is in 2006 zo afgesproken en in een overeenkomst neergelegd zonder dat het Edese College toen wist hoeveel het zou gaan kosten.

Waarom gingen de provincie Gelderland en de gemeente Ede hiermee akkoord? Waren ze al blij dat de ENKA haar eigen terrein ging saneren, toch ook een kostenpost van € 10.5 miljoen. Wilde het Edese college langdurige juridische procedures vermijden omdat deze de start van de woningbouw op het ENKA terrein konden vertragen? Waren de bestuurders niet opgewassen tegen gehaaide vertegenwoordigers van het bedrijfsleven? Een onderzoekje waard lijkt me.

De provincie stelt in ieder geval dat de ENKA aan meer dan haar wettelijke verplichting heeft voldaan. Dat er van de overeenkomst van 2006 geen enkel exemplaar is waarop alle handtekeningen van ENKA, provincie en gemeente staan, doet daar blijkbaar niets aan af.
En wat is voldoen aan wettelijke verplichting? Dat hangt toch ook af van de kwaliteit van de wetgeving.

Voorbeeldje. De Telegraaf van 18 mei 2018 maakt melding van massale dumping van giftig afval in de Noordzee door chemietankers uit de Rotterdamse haven. De rederijen die hiervoor verantwoordelijk zijn, gaan vrijuit door falende internationale wetgeving. Aan de wettelijke verplichting werd door de rederijen dus voldaan. Aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid echter niet.

Het kan dus zijn dat de ENKA wel aan haar wettelijke verplichtingen heeft voldaan, maar niet aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De vraag is daarom of Akzo Nobel als juridische opvolger niet alsnog de kosten van sanering van het vervuilde Edese grondwater voor haar rekening moet nemen.

We maken een ‘populistische’ wending.

In het Financieel Dagblad van 2 oktober 2018 lees ik dat Akzo Nobel zijn aandeelhouders flink gaat trakteren. In anderhalf jaar tijd keert het concern in totaal € 5.5 miljard aan hen uit en dat op zo’n manier dat de afdracht van dividendbelasting wordt vermeden.

De sanering van het vervuilde Edese grondwater kost meer dan € 10 miljoen. Van sanering op een milieuvriendelijke manier ziet de gemeente Ede om financiële redenen af. De Edese belastingbetaler moet de kosten opbrengen en dat in een tijd dat er grote tekorten zijn bij bijvoorbeeld jeugdzorg. Kort door de bocht: Akzo Nobel fêteert haar aandeelhouders over de ruggen van de Edese belastingbetaler.

Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind dat Akzo Nobel alsnog de milieuvriendelijke sanering van het Edese grondwater moet betalen.

Vindt u dat ook deel dan deze column bijvoorbeeld via twitter met @AkzoNobelNL en @RaadEde met de hashtag #AkzoNobelmoetbetalen, of via andere sociale media.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *