Ik hoorde gisteren deze term toen ik naar het zoveelste item over de Coronacrisis in een praatprogramma keek. Het leek mij een zeer toepasselijke kreet, zelfs direct toepasbaar op mijzelf. Ik betrap me er de laatste tijd steeds vaker op dat ook ik wel een restart en reset kan gebruiken. In deze tijden loopt mijn (toch al niet te bescheiden) hoofd regelmatig over door allerlei, soms zelfs onsamenhangende, gedachten. Een (klein) aantal daarvan wil ik u hier met u delen.
KLM
De combinatie AirFrance-KLM krijgt van zowel de Franse als de Nederlandse regering een onvoorstelbaar bedrag aan steun. Waarbij nu al vast staat dat deze door zeker nog minsten 1 grote extra steunoperatie zal worden gevolgd. Zijn de aangevoerde argumenten juist en afgewogen tegen het grotere geheel en belang van Nederland? Of is hier sprake van een verkeerde vorm van nationale trots die de juiste beslissing blokkeert? Zou het echt zo erg zijn dat KLM, dat de komende jaren steeds verder onder zal sneeuwen bij AirFrance, verdwijnt? Dat er minder vluchten, veelal overstappers, naar en van Schiphol vertrekken? Wat is de milieuwinst van de nu al tegen de limieten oplopende vluchtbewegingen die dan een stuk minder zijn? En had dan al dat geld waarvan ik inschat dat het uiteindelijk gaat oplopen tot meer dan 6 miljard niet beter kunnen worden besteed aan bijvoorbeeld het MKB? Ik weet het niet, maar als de KLM straks restart dan hoop ik dat er wel een fikse reset van voorwaarden komt.
Buitendorpen.
Veel van de buitendorpen in de gemeente Ede zijn qua voorzieningen afhankelijk van het toerisme. Zowel qua (seizoen)arbeid als bijvoorbeeld de omzet in de supermarkten en overige winkels die dankzij het toeristenseizoen ook de rest van het jaar voor de ‘eigen’ bevolking kunnen bestaan. De vele campings die nu met zeer minimale of geen bezetting het seizoen ingaan. We hebben er hier in onze omgeving en op de Veluwe veel van. Ook bijvoorbeeld het Bosbad in Lunteren dat er strak en zeer schoon bijligt, maar (om te bezuinigen) nu zonder water in de beide grote buitenbaden. Als die wél waren gevuld en het blauwe water ons net als het KLM-blauw zou toe schitteren, zou dan ook het Bosbad kunnen rekenen op financiële steun? Als het Bosbad straks restart is de enige reset het vullen van de baden. Ik hoop voor al die vrijwilligers daar dat het snel gaat gebeuren.
Lintjesregen.
In een zeer aangepaste vorm heeft ook in Ede de lintjesregen plaatsgevonden. Maar liefst 41 personen ontvingen, meestal via een telefoontje van burgemeester Verhulst of van wethouder Meijer, de aankondiging. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel met deze vorm van Koninklijke onderscheidingen. Het automatisme het hele jaar rond waarin bijvoorbeeld 2e Kamerleden die er na 10 jaar vertrekken of niet worden herkozen een lintje krijgen. Of binnen andere beroepen waar het een vorm van automatisme is geworden. Ook de jaarlijkse Lintjesregen is zo’n ingesleten traditie. Als ik naar de namen kijk herken ik er amper iemand van. Uiteraard ligt dat aan mij, maar toch. Lees ik vervolgens de beknopte redenen waarom ze worden onderscheiden dan denk ik vaak hoezo? Veel bestuursleden van hun sport- of hobbyclub, kerkvrijwilligers, dierenliefhebbers etc. Vast allemaal heel bevlogen mensen met een leuke hobby of geestelijke overtuiging. Maar moeten die Koninklijk onderscheiden? Zijn er geen anderen die het meer verdienen? Ook bij de onderscheiding van Jacques Stans, die zelf zegt: “Ik heb slechts mijn werk gedaan” borrelt bij mij een gedachte op. Zou deze wijkagent van de wijk Veldhuizen niet met alle liefde zijn onderscheiding hebben willen inleveren voor een rustige jaarwisseling 2019/2020? Ik denk dat ik zijn antwoord wel ken. Desalniettemin geldt ook voor de lintjesregen 2021 wat mij betreft een restart en reset.