Gedachtenspinsels

Ik ben met mijn ideeën en opvattingen altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt geweest. En met name in deze periode krijg ik alleen maar meer voeding voor al deze gedachten. Een aantal daarvan wil ik hier nu met u delen. Deels om u wat inzicht in mijn gedachtengoed en vertwijfeling te geven, maar ook om wellicht een uitwisseling daarvan te starten.

RIVM.

Het RIVM geeft eindelijk toe het drama in de verpleeghuizen te laat te hebben erkend. Die (te late) erkenning is winst, maar om het dan later te evalueren i.p.v. nu bij te sturen maakt het er in mijn ogen niet beter op. In de Belgische De Standaard staat vandaag een artikel: “Minder streng, minder doden, hoe doet Nederland dat?”. Dat raadsel kan ik voor onze Belgische vrienden wel oplossen. Nee, we doen het niet beter! Het RIVM publiceert simpelweg cijfers uit andere bronnen dan jullie en daarmee lagere geregistreerde en vastgestelde Coronadoden. Ook van dit soort cijfertjesgeneuzel baal ik en ik schreef er al eens eerder een column over. Zowel het RIVM als het (klakkeloos?) door de politiek overnemen van hun adviezen moet zeker en zeer intensief geëvalueerd worden.

Horeca.

Ja, de horeca heeft het ook moeilijk. Ook daar schreef ik al eens eerder over. Inmiddels hebben 21.784 (horeca en catering) van de in totaal 104.000 bedrijven een voorschot gehad. In totaal tot nu toe 282 miljoen Euro. Moet er meer en kan er meer? Jazeker, maar als dan zogenaamde ‘kroegbazen’ met 50 kroegen gaan jeremiëren en dreigen op 1 juni gewoon de boel open te gooien dan gaat er bij mij ook een knopje om. Dit is geen ‘kroegbaas’ die uit liefde voor zijn vak, zijn zaak, zijn personeel en zijn klanten een café runt. Dit is een notoire geldschraper die probeert zo snel mogelijk zo rijk mogelijk te worden door een veelvoud aan horecazaken te bestieren. Ik ben er van overtuigd dat hij zijn zaken amper kent, de personeelsleden net zo min en zijn klanten/gasten al helemaal niet. Hij kent wél zijn winst- en verliesrekening en bankrekening(en) maar daar houdt het op. Dan denk ik: ga straks tegen de richtlijnen in maar fijn open op 1 juni om 08:00 uur, dan kun je om 08:01 geboeid worden afgevoerd. “Drank maakt meer kapot dan je lief is” maar dit soort drankenschenkers maken in de horeca zelf meer kapot dan die branche lief is.

Beschermingsmiddelen.

Hierover kan en wil ik kort zijn om mijn bloeddruk te sparen. Het is mij onbegrijpelijk hoe Nederland, toch vaak afgeschilderd als dé koopman, het hier zo heeft laten liggen. Naast een grondige evaluatie moet er lering uit getrokken worden. Dit kan en mag ons nooit meer overkomen.

Politiek.

Het is opvallend hoeveel politici tijdens bijvoorbeeld technische briefings blijk geven zeer slecht te luisteren (of het niet begrijpen) en vaak van te voren bedachte vragen, alsnog stellen en daarmee de plank dan mis slaan. En het allerergste is het achteraf op social media iets heel anders zeggen dan er zich daadwerkelijk heeft voorgedaan. Ik heb o.a. Henk Krol daar op aangesproken, die dan natuurlijk niet reageert. Maar ja, die moet nog een goede smoes verzinnen om die rebellenclub van hem in het gareel te krijgen om er als een echte Sjors de scepter over te blijven zwaaien. Ook het geven van voorwaardelijke steun aan het bedrijfsleven om daarmee politieke agenda’s door te drukken zoals o.a. GroenLinks wil is nu uit den boze. En als afsluiter: laat de KLM maar gerust failliet gaan. Het is een bodemloze put en het komt nooit weer goed met hen. Blijf allemaal zoveel mogelijk binnen (dus niet naakt tuinieren vandaag) en houd 1,5 meter afstand. En blijf vooral allemaal gezond, als we met zijn allen gewoon de adviezen, hoe moeilijk ook, opvolgen dan lukt dat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *