De laatste Corona-maatregelen

Omdat ik om meerdere redenen tot de risicogroep behoor, ben ik blij dat in de afgelopen periode iedereen in mijn omgeving zich aan de voorgestelde maatregelen heeft gehouden. Nog blijer ben ik met het feit dat doordat zo velen tot ver buiten mijn omgeving dat ook hebben gedaan een groot aantal beperkingen nu konden worden opgeheven. En ja, een aantal (gedrags)regels blijven nog van kracht en enkele daarvan zijn voor sommige (doel)groepen uiterst frustrerend en hebben vaak ook financieel flink negatieve gevolgen. Tel daarbij op dat de regels soms op meerdere manieren uitlegbaar lijken, schijnbaar gelijke groepen niet gelijk worden behandeld, en er niet altijd volledig open kaart gespeeld over het hoe en waarom van bepaalde maatregelen en je krijgt hier en daar problemen.

Ik bevind me om bovengenoemde redenen in een (voor mij) aangename ‘quarantaine’ in de voortuin onder de parasols (sommige medicijnen bevorderen huidkanker bij teveel zon). Met een riant uitzicht op een aantal winkels op het Rozenplein hier in Ede. En tot en met gistermiddag zag ik dat de klanten van die winkels zich in overgrote mate houden aan het aantal toegestane klanten in de winkel. Ze blijven keurig op afstand buiten wachten en maken ook vaak gebruik van de hand-gel die voor hen buiten is neergezet. Ook als ze (en dat gebeurt in onze buurt nog al eens) lekker staan te klessebessen houden ze ruim afstand. En Boa’s en politieagenten om het te controleren en bij niet naleven te beboeten? Ik heb ze niet gezien, niet nodig dus. Men gebruikt gewoon het gezonde verstand en gedraagt zich sociaal. Echt dat kunnen de meeste mensen prima. Ook uit de rest van onze gemeente (met uitzondering van een café in Harskamp) hoor en lees ik wat dat betreft geen negatieve geluiden. Hier in Ede wonen en werken gewone mensen met oog en oor voor elkaar, die zich houden aan de afspraken die we met en voor elkaar maken. Dat mag ook wel eens gezegd.

Hoe anders lijkt het te gaan in onze buurgemeente Wageningen. In de Gelderlander van vandaag 2 artikelen over handhaving van de regels. Bewoners van een studentenhuis, die bij gebrek aan tuin en balkon, hebben hun eettafel in de schaduw van de kerk gezet (met riant uitzicht op de vollopende terrassen aan de overzijde) om daar met verkoeling hun warme hap te nuttigen. Helaas, Boa’s spreken hen aan, wijzen hen er op dat dit niet is toegestaan en sommeren hen de ‘openbare ruimte’ te verlaten. Hoewel de woordvoerder van de studenten de Boa’s wat pietluttig vindt voldoen ze aan de sommatie. Letterlijk zegt hij zelfs: “Zij doen hun werk. Ik wil ze niet afkraken. Maar pietluttig is het wel”. En je kunt je inderdaad afvragen of hier niet toch gedoogd had kunnen worden.

Een andere situatie doet zich voor bij Hotel de Wereld. Daar eten hotelgasten (in mei!) hun diner op het terras. Volgens mijnheer De Vries (van het  hotel) mocht dat. Van een Boa die langs kwam en sommeerde binnen te serveren echter niet. De Vries volgde de sommatie niet op: “Heb ik niet gedaan, omdat we ons aan de regels hielden”. Daar ging hij dus in de fout. Aan de regels houden betekent ook de aanwijzingen van het bevoegd gezag opvolgen! Niet zelf lopen shoppen in de regeltjes en daar uit halen wat je bevalt en de rest wegkieperen. Het hele pakket is van toepassing. De gemeente Wageningen ontkent overigens dat hij zich aan de regels hield. Nu zijn ‘welles-nietes’ spelletjes soms leuk, meestal niet en mag het OM beoordelen of de inmiddels 4 (vier!) opgelegde boetes terecht zijn. Maar als je na de eerste waarschuwing vervolgens door politie en Boa’s in 4 opvolgende gevallen een boete krijgt aangezegd van 4.000 Euro, dan ben je, zelfs als je gelijk zou hebben, verkeerd bezig. Koppigheid en onwetendheid hebben hun prijs. Ik hoop dat de rechter mededogen met deze man heeft en het, als hij inderdaad tegen de regels handelde, bij 1 boete blijft.

Maar toch gaat mijn sympathie veel meer uit naar de klanten en winkeliers van het Rozenplein, die zich gewoon sociaal opstellen en zo goed en zo kwaad mogelijk doen wat gevraagd wordt. Hulde!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *