ALM All Lives Matter

Wees gerust (of niet) deze column gaat niet over racisme of discriminatie. Ik wil het hier eens met u hebben over het leven van de dieren die wij voor ons nut houden. En dan met name over kippen.

Mijn eerste herinnering aan de kip in haar transformatie van een kakelende verenbol tot een lekker kippenboutje is zeker 60 jaar oud. Ik speelde toen bij mijn vriendje op de boerderij. Zijn Opa vroeg ons heet water te halen bij de melkfabriek aan de overkant. Wij staken met een roestvrijstalen emmer de weg over en op de fabriek werd deze gevuld met water. Even de stoompijp erin en we hadden bijna kokend water. Voorzichtig terug naar het erf, waar Opa inmiddels een kip te grazen had genomen. Met een snelle haal van een scherp mes de kop eraf, nog even als ‘kip zonder kop’ laten rondrennen voor het leegbloeden en toen ondersteboven in de emmer. Zo pluk je een kip heel snel kaal.

In alle jaren daarna kende ik de kip, in mijn geboorteplaats, voornamelijk van de exemplaren die mijn vader in het weekend haalde bij een kippengril. En uiteindelijk hier in Ede van de onvolprezen ‘Dicks grill” die gegrilde kip in allerlei vormen aanbood en uiteraard onze poelier ‘Middendorp”. En tegenwoordig hebben we hier in Ede nog meer aanbieders van kippenvlees in allerlei vormen en maten. Mijn kennis over de kip op zich is dus uitermate beperkt.

Toch belet die beperking mij niet enige opmerkingen te maken over de wijze waarop tegenwoordig de kippen worden gehouden en de ellende die ‘stalbrand’ heet. Een paar weken geleden brak er brand uit in een vrij nieuwe kippenschuur in Harskamp en verbranden duizenden kippen. Een drama voor die kippen maar ook voor het betrokken gezin dat ik via via ken (mijn ene schoonzuster woont er tegenover en mijn andere schoonzus haalt er haar eieren). Ik heb me laten vertellen dat op het moment dat de brand uitbrak alle luiken automatisch open gingen zodat de kippen konden vluchten. Maar daar zit hem nu net nou de kneep, dat deden ze niet. Het schijnt dat ze in hun angst bij elkaar kruipen en als het ware bevriezen. Tsja, dan helpt zo’n systeem dus niet.

Vannacht brand in 5 stallen waarvan er 4 volledig verloren gingen in Barneveld. En weer heel veel kippen verbrand. En dat ontlokte op Twitter een reactie van @Mo_uit_Ede waarin hij zich afvroeg waarom men geen Sprinklerinstallaties in dit soort stallen inbouwt. Uit een antwoord van Gerrit Heij (@ghheij) blijkt dan dat er door milieu- en dierenwelzijnregels er een luchtwasser is geïnstalleerd die een stalbrand verergerd. Waarop ook @JolmerWinkel nog een terechte duit in het zakje doet. Ik kan de Edese bevolking daarom geruststellen: de columnisten van @ededorp_ zijn niet alleen begaan met het politieke reilen en zeilen in Ede maar dus ook met het dierenwelzijn.

Kan het houden van kippen anders? Ik ben van mening dat dit met een volmondig ja kan worden beantwoord. Maar dan zullen we allemaal wel iets meer moeten gaan betalen voor ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ en ook voor ‘tik een eitje’ meer geld op de toonbank moeten leggen. Daarnaast moet de EU stoppen met het gigantisch subsidiëren van goedkope import uit Oost-Europa. Betere stallen, minder kippen per stal en betere levensomstandigheden. Het kan volgens mij echt, maar dan moeten wij het wel willen en de consequenties dragen. Ik denk dat het overgrote deel van de boeren het ook graag zou willen maar nu (nog) vaak niet anders kan. Wat er eerder was, de kip of het ei weet ik niet, maar als we ze willen blijven houden moeten we (ook hier) er op een andere manier mee omgaan. Zodat we kunnen blijven zeggen: ‘Kip ik heb je (lief)’.

 

 

1 thought on “ALM All Lives Matter

  1. Van harte eens met je analyse en oproep om meer te investeren in kippenwelzijn. Wat mij betreft worden alle kippen en hanen scharreldieren, die dagelijks buiten de ruimte krijgen. En kunnen schoolkinderen en recreanten op bepaalde openingstijden tussen strobalen op zoek naar scharreleieren, en kennismaken met gelukkige kippen en hanen. En nee, geen kuikenvlees meer, elk kuiken mag groot worden. En nee, geen miljoenen kippen meer, maar enkele tonnen. Voor het groene kippenvlees betaal ik graag het 10-voudige. I have a dream!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *