VLEUGELLAM

Afgelopen week kwam het gelukkig eens tot een heterdaadje. Een oplettende automobilist zag hoe er in het Binnenveld grofvuil werd gedumpt. Deze maakte vervolgens foto’s van het delict, belde 112 en bleef de ‘huftermobiel’ die de troep had vervoerd achtervolgen. Het gevolg was dan ook dat de schuldigen kort daarna door de sterke arm van de wet staande konden worden gehouden. Maar helaas worden daders van ecologische criminaliteit zelden (aan)gepakt.

In Ede staan een aantal zogenaamde blikvangers opgesteld. Nu is het de bedoeling dat men al lopend/fietsend bij het passeren er een leeg blikje/flesje in gooit. Nu is daar soms een probleempje te bespeuren… het zit al helemaal vol en dat met zaken waar het nu net niet voor bedoeld is. Door huis- en grofvuil puilt het uit en ligt de nabije omgeving ook bezaaid met troep. Vanwege dit ‘overmatig succes’ haalt de gemeente ze dan ook maar weer weg (zie spoorovergang Kerkweg).

Je kon er op wachten. Toen gemeente Ede besloot om ons als inwoners specifiek te laten betalen voor de hoeveelheid restafval was de achterliggende gedachte dat men beter zou gaan scheiden en er dus minder aan de weg zal worden gezet. Dat blijkt dus ook het geval maar wordt nog eens extra versterkt doordat een bepaalde categorie aso’s hun afval dan maar elders achterlaten om zo geld te besparen. Kortom, het aantal illegale dumpingen en dus zwerfafval gaat toenemen.

Afgelopen zaterdag heb ik in het kader van de landelijke opschoondag afval in de wijk verzameld. Twee opvallende zaken daarbij. Veel zakjes met hondenpoep op plekken waar dus wel een afvalbak staat. Blijkbaar neemt men wel de moeite de stront netjes te verpakken om vervolgens het zakje toch te laten slingeren. Verder is er bij bepaalde hangplekken helemaal geen afvalbak (meer) te vinden. Het behoeft weinig inlevingsvermogen hoe de nabije omgeving er dan uit komt te zien.

We zijn als mensen niet in staat om onze gezamenlijke leefomgeving netjes te houden. Bij de riante oogst aan zwerfafval scoren trouwens lege blikjes met energiedrank, het merk kunt u wel raden, heel erg hoog. Blijkbaar moet zo’n blikje je vleugels geven om daarna heel veel dingen superactief en langdurig te ondernemen. Maar het geeft zelden de boost om het na ledigen in een afvalbak te deponeren. Als het gaat om netheid lijkt het eerder een vleugellam effect te hebben…

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *