Optelsom

Het gaat niet zo goed met meneer B.W. van Ede. Hij is veel te dik, heeft last van suiker, een veel te hoog cholesterolgehalte en daarbij ook nog eens een veel te hoge bloeddruk. Hij is medisch gezien dan ook een tikkende tijdbom. Een specialist in het ziekenhuis Gelderse Vallei heeft hem dat dan ook heel duidelijk gemaakt. Hij zal dan ook zijn leefpatroon drastisch moeten veranderen met name de voeding. Meneer van Ede moest dan ook voortaan heel gezond gaan eten.

De specialist heeft hem dan ook een lijst gegeven met slecht voedsel dat hij beslist maar één keer per week mag eten. Dat betekent dus zes dagen gezond eten en eventueel één dag ‘zondigen’ en dat moet meneer van Ede dan ook een heel eind op de goede weg helpen. Maar hij interpreteert het net iets anders en eet nu voortaan zeven dagen lang iets van het genoemde lijstje. Hij hanteert daarbij dan ook het argument dat hij zich hierdoor helemaal aan het voorschrift van de specialist houdt!

Iets vergelijkbaars is er in Ede aan de hand met de biomassacentrales. Die liggen sinds kort erg onder vuur n.a.v. publicaties op EdeDorp en in de Gelderlander. Er zijn namelijk meetrapportages verschenen waaruit zou blijken dat de uitstoot niet altijd binnen de normen valt. Daarna ontstond er gesteggel en gedoe rond de interpretatie van de cijfers tussen de exploitant enerzijds en de geconsulteerde specialisten anderzijds met daarbij een college dat eigenlijk meer naar de eerste kijkt en luistert.

Die meetrapportages blijken namelijk uit te gaan van uitstoot per ketel. En ja, die zal vast wel de meeste tijd (net) binnen de norm zijn. Maar sommige van die centrales hebben meer ketels. En er zijn in Ede al drie van die centrales. Verder zijn er ook andere bedrijven die uitstoot veroorzaken. Tel al die individuele (ketel) uitstoot, die dus binnen de norm valt, maar eens bij elkaar op! Het wordt dan heel duidelijk dat de Edenaar in het totaal aan een wel hele grote hoeveelheid schadelijke troep wordt blootgesteld.

En dat dus alleen nog maar bij het binnen de norm blijven. Bij (incidentele) overschrijding gaat het dus nog meer worden. Opgeteld nog meer kilo’s aan (fijn)stof en ander gif in de lucht boven onze ‘stad’. Maar het lokale bestuur gaat eigenlijk als een soort van meneer van Ede te werk en waant zich gezond binnen de regels te bevinden. Hoor trouwens net dat hij is opgenomen in de Gelderse Vallei en zijn toestand kritiek is. Die optelsom van zeven dagen slecht eten kan hem nu wel eens fataal worden.

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.