KOSTBARE LANDBOUWGROND

In de omgeving van mijn geboortedorp zijn diverse plekken te vinden waar ooit volop naar aardgas is geboord. Nadat de boortorens hun werk hadden gedaan en waren afgebroken bleef er dan een flink stuk omheind asfalt achter. Hierop slechts nog wat gebouwtjes en wat leidingwerk. Tot de dag van vandaag zijn ze er nog. Ze fungeren dan ook als markeerpunten in de dorpsgeschiedenis. Buurmeisje Ina vond zelfs in één van de Duitse boormannen een echtgenoot en vertrok naar het Duitse Ansbach.

Nooit heb ik gehoord dat er stemmen op gingen om alles maar weer af te breken en in oude staat terug te brengen. Om er dus maar weer grasland van te maken. Welnee, de eigenaren op wiens land is geboord krijgen jaarlijks nog steeds een riante pachtprijs. Veel meer dan landbouw ooit kan opbrengen. Qua rendement een goudmijntje. Geld dat elk jaar weer gemakkelijk in de portemonnee stroomt zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Geen slapende honden wakker maken natuurlijk.

Ik verbaas mij dan ook regelmatig over de lokale SGP-fractie die uiteindelijk de duurzaamheidsgedachte is gaan omhelzen maar dat wel schoorvoetend doet. Het nut van zonnepanelen wordt onderschreven maar dan eerst alle daken vol maar vooral geen velden met collectoren. Want dat gaat ten koste van kostbare landbouwgrond is het steeds terugkerende mantra. Hoor dat nooit als er weer eens een woonwijk, industrieterrein of megakerk uit landbouwgrond gestampt gaat worden.

Verder neemt het aantal hectares landbouwgrond in ons land gestaag af. We kopen (helaas) liever allerlei groenten, fruit en zuivelproducten die in buitenlanden dichtbij en veraf zijn geproduceerd en dat vanwege de gunstige prijs natuurlijk. We hebben dan ook steeds minder grond nodig voor onze voedselvoorziening maar wel meer voor bewoning en industrie. Inherent aan dat laatste is ook dat er veel energie nodig is en wat is er dan mooier om dat duurzaam op te wekken op grond die toch vrijkomt.

Wat mij betreft plaatsen we in het buitengebied bij Lunteren of Bennekom volop zonnecollectoren en windmolens. Op kostbare grond, jazeker! Daar kan veel meer geld mee worden verdiend dan met maiskolven of grassprieten. Van de wind en zon leven is heel lang een pure utopie geweest maar kan nu dus wel eens werkelijkheid gaan worden. Wellicht moet ik maar eens gaan investeren in een perceeltje landbouwgrond. Gaat echt meer opleveren dan het pielen aan columns schat ik zo in…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *