KANJERTRAINING (OP HERHALING)

Eerst maar eens terug naar het jaar 2014. In een column voor de Edese Post (herinnert u zich die nog?) schreef ik toen het volgende over de toenmalige lokale politieke situatie:

Het is geen geheim dat verhoudingen binnen de Edese politiek sinds de laatste gemeenteraadsverkiezing er niet bepaald beter op zijn geworden. De beruchte ‘bende van vijf’ sloot een pact en pleegde een coup voordat grote winnaar SGP de (in)formatie kon starten. Politiek buitensluiten in optima forma dus. De verhoudingen binnen de raad, met name die tussen oppositie- en collegepartijen, zijn daardoor alles behalve zonnig.

Onlangs werd bekend dat half december een externe ‘mediator’ gesprekken hierover heeft gevoerd met de fractievoorzitters van alle partijen. Nu vermoed ik dat onze burgemeester wel eens via z’n kleinkinderen iets heeft opgevangen over de kanjertraining op de basisschool. Geïnspireerd hierdoor heeft de burgervader dit concept ook maar in de raad geïntroduceerd? Ik zie het al voor mij.

De trainer deelt de gekleurde petjes uit voor het rollenspel. De fractievoorzitters moeten om de beurt de aap, de tijger, het konijntje of de papagaai spelen. “Zie jij nu wat het gevolg is van jouw gedrag?” vraagt de trainer liefdevol. Het raadslid met het zwarte petje op kijkt van schaamte bedrukt voor zich uit. Vervolgens moeten ze allemaal lang achter elkaar opzeggen: “Niemand lacht elkaar uit. Niemand speelt de baas.

Niemand gedraagt zich zielig. We vertrouwen elkaar, we helpen elkaar. We zijn eerlijk zonder te kwetsen”. Hopelijk heeft deze training geholpen. Gaat ‘Mees Cees’ aan het einde van deze raadsperiode roze petjes uitdelen aan alle raadsleden en wethouders uit z’n klas. Er volgt een knuffelsessie waarbij hij iedereen innig omhelst. Daarbij van onder z’n weelderige snor welgemeend bij elk uitsprekend: “Grote kanjer van me!”

We zijn nu in 2020. Onlangs schreef ik in de column Voor Spek & Bonen hoe een poosje geleden de voltallige oppositie (weer) lijnrecht tegenover de collegepartijen zijn komen te staan. Is het weer de hoogste tijd voor een mediator? Weer tijd om wat zwarte petjes uit te delen? Om vervolgens, als de lucht geklaard is, daarna onze jongens en meisjes van de politiek met hun roze petjes en/of mondkapjes zien ronddartelen door de raadszaal…

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *