HET BINNENVELD

Afgelopen week zijn mijn echtgenote en ik op een avond naar Rhenen gefietst om daar te gaan eten. Vanuit de Rietkampen, na de A12 oversteek, ben je al in het Binnenveld. Eerste doel hierbij is de Maanderdijk zo gauw mogelijk te verlaten via de Rijnsteeg omdat deze eigenlijk veel te druk is. De auto’s moeten daar dan ook vaak slalommend tussen de fietsers aan beide kanten door. Maar op de rustiger wegen is het nog volop genieten van het agrarische landschap en het verderop gelegen prachtige natuurgebied.

Jaren geleden was ik al eens op uitnodiging thuis bij een huidig raadslid (toen nog fractievolger). We zijn vervolgens op onze fietsen gestapt waarna een rondrit door het Binnenveld is gemaakt. De insteek van het gesprek was mij vooral te tonen het belang van het agrarische gedeelte van dit gebied. Zelf vind ik dat er wel enkele hectares mogen worden opgeofferd voor zonnevelden. Mijn gesprekspartner dacht daar in het kader van ‘geen vruchtbare landbouwgrond’ fundamenteel anders over.

Zowel de rit heen naar Rhenen als terug naar Ede waren weer een belevenis. Vooral bij het fietsen langs de Grift is er een aaneenschakeling van diersoorten die je in het vizier kunt krijgen of kunt horen. Een kleine greep uit het overweldigende aanbod: reigers, eenden, ganzen, scholeksters, grutto’s en buizerds. We bespeuren ooievaars die op afstand aan het foerageren zijn. Als klap op de vuurpijl zijn we even afgestapt om een kudde grazende reeën in de avondschemering te aanschouwen. Soms is geluk heel gewoon.     

Opeens bekruipt mij de nare gedachte hoe de Daniel ‘bouwen, bouwen, bouwen en rijden, rijden, rijden’ Koerhuizen van deze wereld naar dit gebied kijken. Die zien vast alleen maar een enorme kale plek op de kaart tussen Ede, Bennekom, Wageningen, Rhenen en Veenendaal waar plaats is voor heel veel woningen. Die zien graag de A30 doorgetrokken om aansluiting te krijgen op de A15 om heel veel verkeer vlotter door te laten stromen. Die ontberen alle vormen van geluksensatie bij zo’n weldadige Binnenveldse overvloed.

Onze regio is aangewezen om een significant deel van de landelijke woningnood op te gaan lossen. En het moet gezegd, binnen ons lokale bestuur bevinden zich meer discipelen van het gedachtegoed van het VVD tweede kamerlid Koerhuis dan mij lief is. Ik vrees dan ook voor de toekomst van het Binnenveld zoals we dat nu nog kennen. Een paar hectares zonnevelden opofferen is wat mij betreft de limiet. Maar verder moet het gehele gebied echt blijven zoals het nu is…

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valleikanaal_near_Wageningen_02.jpg

5 thoughts on “HET BINNENVELD

 1. De dreigende teloorgang van ons landschap en boerennatuur is iets onverdraaglijks. Ieder weldenkend mens met gevoel en hart voor natuurlijke schoonheid en diversiteit ziet deze ramp op zich afkomen en toch…. en toch… blijven beleidsmakers maar hameren op vol, snel, meer, groter, bouwen en nog eens bouwen. Daarom maar eens man en paard noemen en de koe bij de horens vatten. Nederland moet de immigratie aan banden leggen en de emigratie bevorderen. Vluchtelingen opnemen, ja natuurlijk, maar wel als het enigszins kan, tijdelijk. Ede moet GEEN groeikern worden, maar haar natuur, heide en bossen bewaren en diverser, gezonder maken en houden. Dat is geen wens, maar een regionale én nationale plicht. Een volle bus kun je niet steeds maar blijven volproppen met nieuwe passagiers, als er nauwelijks passagiers uitstappen. Dat is geen keus tegen de mensen, maar een keus voor de mensen. Elke stad heeft groene longen nodig, zowel binnen haar bebouwde kom als daaromheen. Nederland heeft als een der drukst bevolkte landen ter wereld groene longen nodig om te ademen, te leven. Juist nu.

 2. Hoi Heren,
  Roerend mee eens!
  Maar wat nu? Edese bouwplannen aanvechten bij de Raad van State?
  Ede dreigt echt daawerkelijk van GROEN naar GRIJS te veranderen met alle gevolgen van dien..

  1. Beste Willem,
   Je hebt gezien hoe weinig mensen zich hiertegen willen verzetten tot nog toe. Liever maken ze zich druk over de komst van een paar windmolens. Te hopen is dat CU en D66 de unieke waarde van landschap en natuur op lange termijn beseffen en de groteske bouwplannen in de Omgevingsvisie stoppen of in elk geval drastisch afremmen. SGP, CDA, VVD, GB en FvD dromen van beton, asfalt, 180.000 inwoners en nóg hogere salarissen voor bestuurders, politici en ambtenarij.

   1. Maar hoe moet dat dan, nu CU i.t.t. D66 wel gewillig een nieuw college instapt. Die 2 partijen hadden mooi samen op kunnen trekken en een groenere coalitie kunnen initiëren, het had gekund…

 3. Hoi George,
  Blijft tragisch!
  Kan 1 van jullie met een emotionele oproep in een column in Edestad deze ontwikkelingen agenderen?
  Ik kan toch niet goed voorstellen dat zovelen helemaal blind hiervoor zijn??

  mvg,
  Wim

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *