BOB DE BOUWER

Poseren voor een foto is hem wel toevertrouwd. Driedelig pak plus bijpassend stropdas. Het jasje casual één-knoop-vast gedragen. Kekke schoenen en niet te vergeten zijn karakteristieke Dolf ‘Wie Is U Nu Weer’ Brouwersmontuur. Op naar het terrein waar alweer wat nieuwe woningen uit de grond worden gestampt. De rechterhand macho in de broekzak en de linker heel subtiel bungelend. Het resultaat van wat de camera heeft vastgelegd is in de EdeStad van afgelopen woensdag te zien.

Onze Peter de Pater heeft namelijk een grote missie. Als profeet van de economische groei is hij op pad om het mantra van ‘bouwen, bouwen, bouwen’ stevig voort te laten jengelen. In de rubriek ‘Wethouder aan het woord’ is dan ook uit zijn mond te lezen:

“In Ede is iedereen het er over eens: er moeten meer woningen gebouwd worden in onze gemeente. Woningen voor jonge mensen, die starten op de woningmarkt. Gezinswoningen voor families die in Ede of de dorpskernen willen verhuizen of graag naar Ede toe komen. Appartementen voor alleenstaanden, welke leeftijd dan ook. En we bouwen ook voor iedere portemonnee. Van de duurste villa tot een betaalbare huurwoning: aan beiden is behoefte. Ondanks dat iedereen het daarover eens is, is de nieuwbouw woningen helaas niet vanzelfsprekend.”

Nou, meneer de wethouder… dat twee keer vermelden dat iedereen het er over eens is lijkt mij iets bezijden de waarheid. Ik hoor genoeg stemmen dat ons Ede zo langzamerhand wel af is. Ik hoor ook dat er nog wel plaats moet zijn voor starters- en sociale huurwoningen maar dat er nu wel eens pas op de plaats mag worden gemaakt met duurdere nieuwbouw. Ook hoor ik Edenaren die vinden dat we hier niet als een Randstedelijk opvangcentrum hoeven te fungeren.

Maar de wethouder vindt dat er nog wel een tandje bij moet, nee eigenlijk wel twee. Ik vrees dan ook met grote vreze dat de hier heersende bestuurlijke expansiedrift nog lang niet ten einde is. Maar hoe denkt de doorsnee Edenaar hier over? De politieke partij die met ‘stop nu de groei van Ede’ als speerpunt de boer opgaat kan wel eens spekkoper zijn bij de volgende verkiezing. Grote lokale thema’s uit het verleden, zoals de aanleg van de Parklaan of de koopzondag zijn intussen toch al passé.

De eerste DVD in huize Winkel was er ooit eentje van Bob de Bouwer. In het introliedje klinkt dan ook de vraag: “Bob de Bouwer, kunnen we het maken?” Wethouder de Pater zal ongetwijfeld het antwoord luidkeels mee gaan brullen. Dus ”NOU-EN-OF!” als het gaat om het verder laten groeien van Ede. Ik vind dat we het niet langer meer kunnen maken. Ik daag hierbij dan ook politiek Ede uit om eens stelling te nemen in deze materie. Ik laat er in 2022 graag mijn stem (mede) van afhangen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *