‘Edenaren enthousiast over komst World Food Center naar kazerneterreinen’ kopte De Gelderlander onlangs naar aanleiding van de informatiebijeenkomst (stadsgesprek) in de Mauritskazerne over dit project. In het artikel komen vervolgens een Edese wethouder en vier anderen aan het woord. Van die vier wonen er twee net in gemeente Ede en twee zullen zich er binnenkort gaan vestigen. Dit selecte groepje is dan blijkbaar de basis waarop de verslaggever alvast zijn positieve eindconclusie heeft doen ontstaan.
Bij een begrip als ‘World Food Center’ dwalen mijn gedachten automatisch naar een gebied ergens ter wereld met tienduizenden hectares vruchtbare landbouwgrond. Waar je eindeloos van horizon naar horizon kunt kijken en de stof opwaaiende stipjes in de verte combines zijn die de waardevolle granen oogsten. Waar een ingenieus logistiek netwerk van wegen en spoor zorgen voor een wereldwijde afvoer. Maar een complex van gebouwen op een voormalig kazerneterrein ergens op de Veluwe? Deze titel dekt niet echt de lading lijkt mij.
De verwachtingen zijn echter in Ede hoog gespannen. Het WFC moet een combinatie worden van wonen, bedrijvigheid, educatie, horeca en in het zogenaamde ‘Experience Center’ kunnen kinderen en volwassenen alles leren over voedsel en gezond eten lees ik. Met dit concept moeten er dan jaarlijks heel veel mensen naar Ede worden getrokken. Maar het zou best eens zo kunnen zijn dat de gemiddelde Edenaar helemaal niet zo zit te wachten op het WFC. Vooral diegene die weet heeft van eerdere projecten waarin bestuurlijk Ede zich financieel aardig heeft verslikt.
De vraag is dan ook of gemeente Ede veel geld moet steken in zaken waarvan de uiteindelijke afloop nog heel onzeker is. Moeten er risico’s worden genomen of behoort gemeenschapsgeld gewoonweg gebruikt te worden urgentere zaken die het welzijn verhogen? U merkt al dat ik niet tot de enthousiastelingen behoor waarover de Gelderlander rept. Een Voedsel Educatie & Informatie Centrum Ede (VIECE)… prima, maar vooral geen te grote broek aan trekken die uiteindelijk nog heel lang moet worden afbetaald.
Om elk jaar weer veel mensen te trekken heb je al gauw een pretpark nodig. Wellicht is dat een optie. Maar dan niet met het concept van ‘all you can eat’ aan patat, kroketten, frikandellen en broodjes hamburger maar alleen maar gezonde zaken. Dat je dus na een rondje achtbaan je tanden zet in een volkorenbroodje met biologische ham. Een vetarme drinkyoghurt consumeert nadat je uit de gigantische zweef komt. Boven in het reuzenrad een onbespoten fairtrade banaan naar binnen werkt. Maar een trekpleister als sprookjespark de Efteling daar zijn we nog heel ver vanaf…