Premium content

[PREMIUM], de afgelopen tijd vroeg ik me regelmatig af waarom tweets geplaatst door de redactie van het EdeStad-twitter-account, begonnen met dit woord. Als ik er op klikte kon ik de artikelen gewoon lezen en zo ver ik wist was de EdeStad gratis. Na een tijdje was ik er bijna aan gewend. Maar sinds deze week weet ik ook wat dit is. De EdeStad krijgt een nieuwe betaalde dienst. Naast de wekelijkse gratis krant en de site komt er een dagelijkse digitale versie uit met twee à drie artikelen, voor ‘premium-abonnees’. Voor € 3,95 per maand dus extra interviews, reportages en achtergrondverhalen over wat er speelt in Ede. Deze zaken helpen om een mening te vormen over belangrijke onderwerpen in ons Ede schrijft de website van de EdeStad.

Toen ik het zag dacht ik eerst dat het een grap was. Wie gaat er nu een euro of vier, meer als je geen jaarabonnement neemt, neerleggen om digitaal een paar extra artikelen uit de EdeStad te mogen lezen vroeg ik me af. Maar nadat ik bijgekomen was van de schok dacht ik dat ik het ook best dapper en zelfs nuttig vindt. “In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is nieuws niet gratis” schrijft de EdeStad. Geen idee welke mensen denken dat nieuws gratis is maar blijkbaar zijn ze er. “Het is al lang niet meer zo dat de kosten van journalistiek werk volledig worden gedekt door advertentie-inkomsten.” Dit klinkt al logischer. Door reclame inkomsten verdient een media bedrijf geld en kunnen ze het nieuws gratis aanbieden. Helaas lukt dat dus vaak niet (meer) en veel media vinden het ook lastig om op deze manier afhankelijk te zijn. Betalen voor nieuws is dus niet gek, sterker nog een goede zaak. In onze gemeente speelt genoeg, brabbelende columnisten van EdeDorp zullen de waarheid niet boven tafel krijgen en het nieuwe bureau Spotlight moet nog een beetje op gang komen.

Nu denk ik dan weer niet dat: ‘Waarom is een bepaalde straat opengebroken en hoelang duurt dat nog?’ en ‘Hoe maak ik van mijn bestaande huis een aardgasvrije woning?’ de grote vragen zijn die de lokale ‘onderzoeksjournalistiek’ moet gaan oppakken ben ik toch erg benieuwd hoe ver ze gaan komen. Ook al vraag ik me oprecht af of dit kans van slagen heeft gun ik ze alle succes van de wereld. Misschien komen er t.z.t. ook wel vragen langs die mij bezig houden. ‘Hoeveel gemeenschapsgeld hebben de Edese biomassacentrales gekost en welk effect had dat voor ons milieu betekend?’, ‘Heeft de Edese ChristenUnie gelijk dat die 20 miljoen euro grondverlies ECHT niet (geheel) aan het W.F.C. ligt?’, ‘Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050 en welke Edese moeten stoppen met milieuvriendelijk produceren om dat te bereiken?’ en natuurlijk: ‘Krijgen we ooit nog een recreatieplas?’ .

Gezien ik elke euro maar één keer kan uitgeven en er zoveel andere mooie dingen zijn waar je geld aan kan uitgeven, laat ik dit nobele initiatief maar aan mij voorbij gaan, maar wie weet ooit. In ieder geval wens ik de redactie van de EdeStad veel succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *