Het komt nu wel heel dichtbij

Geen paniek. Dit gaat hier niet over de Amerikaanse verkiezingen. Ook niet over Islamitisch terrorisme of over bedreigde leerkrachten. Het gaat over deze prachtige foto van die stond bij een artikel uit de EdeStad over Amerikaanse rivierkreetjes in Ede. Nu woon ik vlak naast de plek waar dit monster zo prachtig gefotografeerd is. Dus dit komt echt wel even HEEL dichtbij.

Niet alleen de foto is prachtig. Ook de laatste zin van het artikel is briljant. Het klinkt alsof de ons verlatende wethouder Ede nog even flink wil uitdagen. Wethouder Lex Hoefsloot: “rode rivierkreeft staat ook op menu´s, het schijnt een smakelijke recept te zijn.” De Jerusalema’-challenge geeft veel mensen moed, plezier en hoop maar wat dachten jullie van de Hoefsloot-challenge?

Wat is er aan de hand? Net als in de rest van Nederland nemen Amerikaanse rivierkreeftjes langzaam maar zeker ons zoet water over. Geen natuurlijke vijanden hier dus verdringen ze de overige fauna. Niet zo leuk en niet goed voor de biodiversiteit. VVD-raadslid Sjoerd Bakker vroeg zich af wat de Gemeente Ede hier aan doet. Het antwoord op de vraag is me niet helemaal duidelijk. “Samen met het Waterschap en de Hengelsportvereniging gaan we op zoek naar een bruikbare aanpak. Volgend jaar gaan we een ecoscan uitvoeren, we zijn samen aan zet.” Een ecoscan maken en zoeken naar een aanpak. Volgens mij waren dit gewoon veel woorden om te zeggen, ‘we hebben nog geen plan maar we gaan er over nadenken’. Maar toen kwam dus de toevoeging. Is die niet stiekem de aanpak? De stiekeme hoop dat heel Ede nu op jacht gaat naar deze invasieve exoten, ik bedoel, deze heerlijke lekkernij. Om zelf te eten of om te verpatsen. (Er is goud geld mee te verdienen aldus de NOS.) Of zou de Edese tak van de VVD op de achtergrond aan een eigen challenge werken?

Hoeveel kreeften ruilen voor een Playstation 5 of een serie X Xbox? Geen idee of het zo ver komt, maar voor degenen die zich nu al uitgedaagd voelen hier wat tips uit de Verenigde Staten.

Van Field & Stream:

  1. Spannend, gewoon gaan zoeken – pak ze met je handen (of een netje), til desnoods een steentje op en altijd van de achterkant.
  2. Bouw een val (van ijzerdraad) en doe kip (in een panty) of droog hondenvoer in de val, nachtje in het water zetten en klaar.
  3. Dit moet de leukste zijn, doe een kippenpoot aan een touwtje, paar minuten in het water en dan (als de kreeft zich vastgeklampt heeft) langzaam naar binnen hengelen.

Van WikiHow:

  1. Klinkt ingewikkeld, en dat is het vast ook, maar ja, proberen en je weet het, hang een worm aan een touwtje en lok de kreeft het water uit.
  2. De ons van Field & Stream al bekende val.
  3. En ook hier prachtige vanginstructie voor het prachtige handwerk, gewoon het water in lopen en vangen maar, desnoods met een emmertje en een stok in je hand.

Of check YouTube voor instructievideos. En dan natuurlijk zelf een leuk filmpje opnemen en zelf op YouTube zetten zodat de Edese ‘Hoefsloot-challenge’ een groot succes gaat worden. Hoewel, de wethouder wilde nog overleggen met de Hengelsportvereniging, dat is misschien wel slim, want volgens ‘Sportvisserij Nederland’ hebben we niet veel aan de tips uit de USA. Je mag ze hier alleen maar vangen met een hengel als je geen beroepsvisser bent. En dan moet je waarschijnlijk nog een visvergunning hebben en lid zijn van een Edese visvereniging.

Nou ja, misschien kan Sjoerd Bakker de nieuwe wethouder straks enthousiast krijgen voor de ‘Hoefsloot’-challenge en zorgen dat de wet- en regelgeving de challenge toe gaan laten. Tot die tijd het maar aan de VOPers overlaten? Of toch maar gewoon bestellen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *