Gluren, niet meer van deze tijd.

In Ede hebben we een ‘gluurbalkon’ in de raadzaal. De bedoeling is dat vrouwen met een (kort) rokje vooraan gaan zitten op de publieke tribune en je dan van beneden in de raadzaal de voyeur kunt uithangen. Dwars door de glazen afscheiding kijk je zo onder de rokjes. Nou ja, de bedoeling, hier is waarschijnlijk gewoon niet zo goed over nagedacht.

Nu dit feit is aangekaart in de Edese raadzaal zou je snel een oplossing verwachten. In de tijd van #metoo verwacht je dat het college van B&W met instemming van de gehele raad snel een rolletje raamfolie regelt om te zorgen dat je als politicus niet meer zomaar bij het publiek onder de rok kunt gluren.

Maar nee, het schijnt allemaal erg ingewikkeld te zijn. We moeten verbouwen. Duur. Moeilijk ook zegt de verantwoordelijk wethouder. “Daarnaast is het aanpassen van de balustrade erg ingewikkeld, in ieder geval contractueel gezien. / Een aanpassing zou veel administratieve werkzaamheden vereisen.” aldus de Gelderlander. En het glas staat voor transparantie, dus ook al zou het makkelijk zijn, klinkt het alsof ze er echt niets aan gaan doen.

Als je het artikel van de Gelderland leest klinkt het ook alsof het de SGP was die hier over begon. Deze krantenkop zorgt vast voor flink wat extra kliks. Verontwaardigd zijn over refo’s én ‘SGPer-pesten’ lijken langzaam maar zeker onze nieuwe nationale hobby te worden. Maar de motie van de SGP ging over een hinderlijke balk. Niet over gluren. In de discussie die ontstond bracht Fractie Wijnsouw in dat er óók iets gedaan moet worden aan de doorkijk. Op zich een serieus punt, maar hier dus niet het punt van de SGP.

De Democratische Kiezers Ede en EdeNU steunden het SGP voorstel. Hoewel dit niet alles zegt over waar alle partijen staan. Er speelde zich afgelopen donderdag een ander drama in de raadszaal af. De coalitiepartijen hadden afgesproken bij voorbaat niets te steunen waar de oppositie mee zou komen. Misschien zitten er in de coalitiepartijen stiekem ook wel mensen die zich storen aan de balk en/of het gluren.

Naast de steun van DKE en EdeNU laat ook (oud PvdA-raadslid) Ria Malipaard op Twitter merken het punt van Fractie Wijnsouw helemaal niet zo gek te vinden.

En hier komt ook de ‘balk’ weer naar voren. Dat past dan wel weer mooi bij de SGP, eerst de (je eigen) balk aanpakken is natuurlijk heerlijk Bijbelvast. Dit verklaart ook waarom de reacties van de politici vooral gaan over het verbouwen en niet echt over het gluren.

Ondertussen beloofde de burgemeester wel eventueel spiekgedrag te gaan bestraffen. Fractie-Wijnsouw riep nog op tot een kledingvoorschrift. ‘Zij dronken een glas, zij deden een plas en lieten de zaak zoals zij was’. Of de SGP ooit steun krijgt voor het weghalen van de hinderlijke balk weet ik niet, maar dat er niet even een rolletje raamfolie besteld is vind ik bijna net zo maf als het verslag van de Gelderlander over dit mini debatje.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *