Chapeau D66 Ede!

Als groot voorstander van ‘samen’, is D66 met hun uitgesproken individualisme een partij waar ik graag en veel op Twitter over mopper. Zaken waar deze partij voor knokt als voltooid leven en drugsgebruik maken mij bang voor de toekomst. Daarom is het met een beetje schroom maar toch zeker welgemeend dat ik deze column een compliment wil geven aan D66 Ede.

De informateur gaf een duidelijk advies aan de gemeenteraad. De komende vier jaar zal Ede ook zonder de SGP bestuurd moeten worden. Nico van der Poel sprak de gemeenteraad dapper toe. Weer was de grote winnaar buitengesloten, buiten spel gezet. CDA, ChristenUnie en D66 kregen een compliment voor hun inzet. Verdriet werd er uitgesproken over de houding van GroenLinks, VVD en Gemeente Belangen.

Deze drie partijen blokkeerde samenwerking met de SGP. D66 staat niet in dit rijtje. D66 werd zelfs genoemd als één van de drie partijen waarvan de SGP de inzet om er uit te komen waardeerde.

Vlak voor de verkiezingen herinnerde ik op Twitter aan de bijzondere houding van D66 ten opzichte van het referendum, lokaal en landelijk. De lokale fractievoorzitter kon het niet waarderen dat ik zijn partij aansprak op het in mijn ogen democratische kunst en vliegwerk van zijn partij. (Ik zou uit mijn partij gegooid zijn en de hele dag niets anders doen dan op alle partijen behalve het CDA schelden op Twitter) Niet alleen ik, maar veel mensen maakten de laatste tijd opmerkingen of grappen (of zorgen) over de ‘D’ in D66. Dat D66 hier in Ede genoemd wordt in het rijtje van drie partijen waar de SGP dank naar uitspreekt vind ik lovenswaardig. Twee partijen bedenken die verder uit elkaar liggen dan de SGP en D66 is een uitdaging. Het siert de lokale D66 dus dat ze de SGP alle kans hebben gegeven en hun inzet was om te zoeken naar mogelijkheden.

Daarom wat mij betreft oprecht en welgemeend: chapeau voor D66 Ede.

Dat blijkbaar GroenLinks en Gemeente Belangen niet dezelfde inzet konden (of wilden) opbrengen is treurig. Dat de VVD dit niet heeft gedaan bizar. Want ze klaagden die avond dat er een super links college komt. Gek hé, als je zelf de grootste rechtse partij uitsluit denk ik dan. Met VVD, CDA én SGP plus nog 1 of 2 andere partijen was er vast prachtig degelijk beleid gemaakt. Maar het zal niet zo zijn. Wat er wel zal zijn weten we nog niet. De partijen die aan het formeren zijn zullen in deze samenstelling haast wel voor links vuurwerk* moeten zorgen. Of ze net als de buren in Wageningen gaan komen met ‘basisinkomen’ en ‘bakfietspaden’ is nog even afwachten maar gerust ben ik er nog niet op.

De informateur van SGP huize sloot zijn toespraak voor de Gemeenteraad af met het voorlezen van Filippenzen 4:8. Ik hoop dat de formerende partijen zijn advies meenemen de formatie in. Met een beetje geluk (of zegen?) komt er misschien nog wel een mooi degelijk akkoord uit. Veel succes daarmee!!

Ten slotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat ​rechtvaardig​ is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.

 

* Excuus voor de woordkeus, Ede wordt vast een vuurwerkvrije zone.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *