Stikstofprobleem? Verzin een list…

Ik moest het bericht op Omroep Gelderland een aantal keer lezen om te begrijpen wat er stond. “Een eigen huis bouwen? Je kan nu zelf stikstofrechten kopen.” Naast het artikel prijkt de foto van een lachende wethouder van Ede, Peter de Pater. Hij is zeer gelukkig met deze handel staat er geschreven, die mogelijk gemaakt wordt door de provincie Gelderland. Hij staat volgens het artikel te trappelen om huizen voor starters te bouwen in Otterlo en daar heeft hij die slimme ruilhandel hard voor nodig.

Ondertussen wordt er op LinkedIn enthousiast reclame gemaakt door slimme ondernemers die razendsnel in deze markt stappen en hun graantje mee willen pikken. Volgens dit artikel op Omroep Gelderland is blijkbaar iedereen ontzettend blij dat er toch nog ergens in onze provincie een schoon hoekje is gevonden dat nu geruild gaat worden voor vuile lucht. Lucht vol stikstof die veroorzaakt wordt door de bouw en de bewoning van zo’n 70 woningen.

Nu gun ik iedereen een fijn huis op een fijne, mooie en vertrouwde plek, maar volgens mij gaat er hier toch iets mis. Zijn ze bij de provincie nu een list aan het verzinnen om de wettelijk vastgelegde stikstofregels te omzeilen? Zoekt de provincie nu actief naar slimme routes om toch te kunnen bouwen, mogelijk ten koste van de gezondheid van de Veluwe?

Een blik op de website van de provincie leert mij al snel dat ze met het dossier Stikstof ‘niet stilzitten en nieuwe analyses, ideeën en oplossingen zoeken’. Op diezelfde website staat er geschreven dat de Veluwe het grootste Natura2000 gebied in Nederland is en zwaar overbelast wordt door stikstof.

MAAR…volgens de provincie komt de stikstof vooral van ver over de provinciegrens. Dus roept de provincie Gelderland de landelijke overheid op om te investeren in de Veluwe. Ondertussen verhandelen en verkopen ze stikstofruimte als een briljant bedachte oplossing.

De wethouder van Ede vindt het allemaal prachtig, lacht breeduit op de foto en kan volgens het bericht niet wachten om de schop in de grond te zetten.

Ik ben benieuwd hoeveel starters gaan profiteren van deze ‘schone-lucht-ruilen-tegen-stikstofvervuiling-oplossing’ van de provincie Gelderland.

Astrid Wagenaar

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *