Ede stad?

Als je net zoals ik houd van het bestuderen van (oude) landkaarten, is de plaats Ede een hele interessante. Zo’n 100 jaar geleden verschilden Bennekom, Ede en Lunteren elkaar niet veel qua grootte. De vestiging van de Enka-fabriek en de militaire kazernes gaven Ede een flinke duw in de rug. En na de 2e wereldoorlog begon de bouwwoede pas echt: Ede-West, Ede-Zuid, Veldhuizen, Maandereng, Rietkampen en Kernhem. En dan nog Frankeneng, Heestereng, BT A12, Kievitsmeent. De kazerneterreinen en het Enka-terrein vergden destijds veel ruimte, maar gaven nu veel bouwmogelijkheden. Het is daarom niet verwonderlijk dat er steeds vaker over Ede als stad wordt gesproken. Ons huis-aan-huis blad heeft zelfs die naam aangenomen!

Zo niet het columnistenplatform Ede-dorp. Als SGP-er mag ik dat wel. Wij zien grote voordelen in een dorp, ongeacht de grootte. Een dorpse mentaliteit uit zich in ‘noaberschap’, je verantwoordelijk voelen en de saamhorigheid om er samen wat moois van te maken. Een veilige omgeving waar je je kinderen graag laat opgroeien. Waar men elkaar kent en zich inzet via buurt, kerk en verenigingen. En liever niet de vervuiling en criminaliteit dit sommige steden zo kenmerkt.

Anderen voelen zich meer thuis bij een stadsvisie, Stadspoort, stadsvarkens en wat niet al. Daar hoort natuurlijk dan ook een World Food Center bij, en een stadse uitstraling met hoge gebouwen aan de randen.

Als je het bouwtempo van de laatste decennia doortrekt naar de toekomst dan zitten Ede en Lunteren over een jaar of 30 aan elkaar vast gebouwd. Ede en Veenendaal zijn 1 agglomeratie en heet dan wellicht ‘Ededaal’ of iets daaromtrent. Vanuit Ederveen zijn de stadsappartementen van Ede al te zien. Willen we dit eigenlijk wel? Tot hoever willen we groeien?

Ja maar, onze inwoners moeten toch een huis kunnen vinden? “In geklets kun je niet wonen” is een kreet die in Ede in de naoorlogse tijd veel gehoor heeft gevonden. Klopt! Ik vind dat er voldoende woningen moeten zijn, zowel huur als koop. De vraag is alleen of we onze schaarse grond moeten gebruiken voor overloop vanuit de Randstad. Natuurlijk, we leven in een vrij land en vrije vestiging is een groot goed. Wat betreft woningtype kunnen we echter wel kijken wat onze eigen inwoners nodig hebben, en qua bouw juist daarop inzetten. En wat de SGP betreft wordt er ook verder gekeken wat er binnen de huidige context nog meer mogelijk is.

Bijkomend voordeel is dat we veel groene ruimte in onze gemeente behouden. En laat dat nu juist hét grote pluspunt zijn van Ede! Dat je mag wonen in een gemeente waar jaarlijks velen hun vakantie komen doorbrengen… een voorrecht.

Zo kunnen we zolang mogelijk blijven zeggen: inwoners van Ede, dat zijn de gelukkigste van NL!

 

Gerrit Heij

 

Gerrit Heij is fractievolger van de SGP in de gemeenteraad van Ede

1 thought on “Ede stad?

  1. Zojuist lees ik in Ede Stad een artikel onder de kop `Veel ruimte voor nieuwe woningen´. Veel gemeenten zullen Ede benijden wegens de ruimte voor nieuwe woningen. ´Oh wat zijn we blij´´, gaat stukje verder. ´Ruimte te over. Maar het landschap en de natuur zijn het kind van de rekening. Op de Ginkelse/Edese hei zie ik van ver de bouwkranen van Ede-Oost en is er geen hert of vogel meer te bekennen. Ede-West, Meikade, overal woningen. Rust en ruimte moeten we steeds verder zoeken. Is er dan geen politieke partij die zegt ´Nu is het genoeg´ Ede is vol!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *