Stop de kantoorbouw

Begin 2020 stond er in Nederland zo’n 5,5 miljoen m2 kantoorruimte vrij in Nederland. En toen kwamen we er dankzij Corona achter dat je thuis net iets harder werkt, je niet in de file hoeft te staan en je wel fatsoenlijke koffie hebt dus bij die 5,5 miljoen zou zo maar een miljoen lege kantoorruimte bij kunnen komen.

Winkelruimte hadden we ook genoeg. Ruim twee miljoen m2 staat er leeg en nu iedereen vanuit de luie stoel online shopt, veel goedkoper want ons benne zuunig, zou daar ook zo een miljoen m2 bij kunnen komen. Loop maar eens door de Achterdoelen en merk dat het daar tegenwoordig stiller en rustiger is dan in de Sysselt.

Nu alle kantooreigenaren binnen twee jaar hun kantoren moeten verduurzamen naar energielabel C nemen ze de vlucht naar voren en bieden hun kantoren aan als woonruimte. Victoria Vesta wordt een woontoren en ook de panden aan het Horapark worden omgebouwd tot wooneenheden.

Eindelijk wat extra woonruimte voor jonge Edenaren.

Nou is er natuurlijk nog een stuk grond vrij in Ede waarop de WFC Experience moet worden gebouwd. Daar kun je wat van vinden, ik vind daar ook wat van, maar dat is schijnbaar al een gepasseerd station. De ruimte rondom het WFC zou je kunnen gebruiken om alsnog huizen te bouwen. Heel veel huizen. Die hebben we nodig en met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat die locatie binnen de stadsgrens ligt. Huizen bouwen dus!

Nee.

Op die locatie komen geen huizen voor Edenaren maar kantoorgebouwen. 500 meter verderop in het Horapark kunnen ze de kantoorruimte aan de straatstenen niet kwijt en gaan we ze ombouwen naar appartementen maar op het Kazerneterrein gaan we de leegstand van de toekomst bouwen: kantoren. Je hoeft geen groot visionair te zijn om je te realiseren dat het handiger is om daar direct woningen te plaatsen in plaats van kantoren 10 jaar leeg te laten staan om ze pas dan om te bouwen naar huizen. Wat 500 meter verderop in het Horapark dus nu al gebeurt.

Ook zou er bij het WFC een hotel moeten komen. Hotel Reehorst ligt ook binnen een straal van een halve kilometer en ik heb me laten vertellen dat dat hotel niet heel erg vol zit. Een stukje verderop boek je voor 100 euro een kamer in Kasteelhotel Hoekelum (hoe leuk is dat?) en het Energiehotel bij Cinemec moet ook nog worden gebouwd.
Hotelruimte in de buurt genoeg lijkt me en als ik eigenaar van Hotel de Reehorst zou zijn dan zou ik dat met lokaal geld gesubsidieerde Foodhotel wegens ongeoorloofde staatssteun zou lang mogelijk tegenhouden.

Maar de strategie van het college is inmiddels bekend. Voor de raad iets te zeggen heeft zijn er al fraaie presentaties en tekeningen rond gegaan. Contracten worden alvast getekend zodat later gezegd kan worden dat afblazen van de plannen nog veel meer geld gaat kosten. Met een schimmige constructie via een stichting wordt de raad buitenspel gezet en is er nauwelijks democratische controle op het proces mogelijk.

Is er dan geen kantoorruimte te huur op het Kazerneterrein? Zat! Voor een kantoorkamer van 27 m2 betaal je € 200,- per maand (inclusief energie en wifi). Maar wil je in Ede wonen dan is er nog geen konijnenhok te krijgen.
Als ik een jongere was op zoek naar woonruimte was dan wist ik het wel: ik schreef me in bij de KvK en huurde die ‘kantoor’kamer voor 200 piek.

Goed idee, hé? We kunnen dus een hoop startende ondernemers verwachten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *