Resultaat

‘Het resultaat komt op de tweede plaats’ vertelde wethouder Leon Meijer aan de Gelderlander. Meijer wilde graag de vrouwen van het Nederlands team huldigen na het wereldkampioenschap. Je denkt dan aan een grapje. Alsof het Nederlands elftal gehuldigd wil worden in Ede. Je denkt ook aan een grapje omdat in Ede de miljoenen je om de oren vliegen. De miljoenentekorten bedoel ik dan.

Maar Leon Meijer was serieus. ,,Wij zouden de Leeuwinnen in het zonnetje zetten voor hun inzet. Het resultaat komt op de tweede plaats.’’ Ik dacht even aan de gemeentelijke financiën. Als één van de weinige gemeenten in Nederland komt Ede met een negatieve begroting. Wat zou Meijer tegen zijn ambtenaren gezegd hebben? “Het geeft niks, het gaat om de inzet!”. Of het plan WFC: “Het maakt niet uit wat het kost als iedereen zijn best maar doet!”

Wat roep je tegen de burgers die de verliezen van het WFC dat er nooit gaat komen moeten gaan ophoesten? “Sorry mensen, maar we doen ons best!’.

Meijer heeft via twitter nog aan de KNVB gevraagd hoe groot het podium moest zijn waarop de huldiging moest plaatsvinden. Ik vraag me dan af wat ze bij de KNVB denken. Dan krijgen ze een tweet van iemand uit Ede die vraagt hoe groot het podium moet zijn. Wat zouden ze denken van een wethouder die dat via een tweet vraagt? Nemen ze dat heel serieus? Blijkbaar niet. ,,Ik heb de KNVB nog om de maten van een podium gevraagd, maar ik heb niets meer gehoord.’’ Wat zullen ze gelachen hebben daar in Zeist!

Tuurlijk is je best doen belangrijk. Maar als het resultaat dan nog niet goed is? Dan moet je nog beter je best doen zijn mijn oma altijd. Ook dat geeft geen garantie maar aan de andere kant: soms is het resultaat niet belangrijk. Mis je net je trein terwijl je toch je best deed om hem te halen? Er komt wel een nieuwe. Potje rummicub verloren van de kinders? Geen probleem. Blijven zitten op school? Na de vakantie begint er weer een nieuw schooljaar.

Maar als je chirurg in plaats van je blinde darm ineens andere dingen uit je lichaam heeft gehaald en later zegt dat hij toch zijn best heeft gedaan dan is dat voor jou niet al te best.

Als de allerlaatste woorden die je in leven hoort de woorden van de piloot zijn die zegt dat hij ‘Zijn uiterste best deed maar…..’ Nee, dat is ook best.

Of als de wethouder zegt “We hebben dankzij het WFC geen geld genoeg meer voor de WMO maar verder doen we ons best”. Dat zijn dan wel de beste bedoelingen maar de uitkomst is dan best wel slecht.

Nee, ik heb liever een buschauffeur die op routine en zonder al te veel inspanning mij veilig thuisbrengt dan een taxichauffeur die misschien wel zijn best doet maar onderweg een ongeluk veroorzaakt. Of een chagrijnige maar ervaren monteur in plaats van een enthousiaste stagiair die nieuwe banden onder mijn auto legt. Soms is het resultaat belangrijker dan de inspanning.

De vrouwen van het Nederlandse voetbalteam wilden niet gehuldigd worden. Niet in Ede en nergens anders niet. Zij wisten dat alleen het resultaat telt.

Topsporters weten dat.

Toppolitici ook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.