Onbeantwoorde beantwoorde vragen

“Wil je koffie of thee?”

“Ja, doe maar!”

Zo’n antwoord is natuurlijk waardeloos. Ik weet dan nog niks. En het went nooit, ook na een relatie van 35 jaar niet, weet ik uit eigen ervaring. Maar het is uiteindelijk wel een antwoord, alleen niet op de vraag die ik stelde. Ik zie ook wel eens politici die minutenlang doen over het geven van een antwoord maar dan niet op de vraag die ze gesteld kregen. Ook het college van Ede kan er wat van.

Begin januari vroeg de VVD: “Kan het college een inschatting geven over de hoogte van ‘Sunk costs’ voor de gemeente Ede indien het WFE-project wordt gestopt.” Het antwoord van het college: “Tot 1 januari 2023 heeft de stichting WFC Experience circa 6,2 miljoen euro aan subsidiabele kosten gemaakt. Daar komt nog circa 1,2 miljoen euro aan kosten bij die gemaakt zijn voor het ontwerp van het vastgoed. In totaal bedragen de gemaakte kosten dus ongeveer 7,4 miljoen euro.”

Dat was dus niet het antwoord op de vraag die best simpel was: hoeveel heeft de WFE de gemeente Ede tot nu toe gekost. Dan gaat het dus niet alleen over de kosten van die stichting. Dan gaat het over alle kosten die zijn gemaakt. Voor wat betreft het gedeelte van die stichtingskosten is dat voor Ede 1,6 miljoen, staat er verderop bij.

Niemand heeft hier gelogen. En er is een antwoord gegeven. En zelfs niet fout geantwoord maar misschien ook niet volledig beantwoord. Dat is hetzelfde als ik morgen aan een collega vraag wat Ajax heeft gedaan dit weekend tegen Go Ahead Eagles en hij antwoord dat Feyenoord met 3-1 heeft gewonnen. En als ik dat aan hem vraag, dan gaat hij dat antwoord ook geven omdat hij het niet uit z’n mond kan krijgen dat Ajax gelijk heeft gespeeld. Misschien dat bij de beantwoording van de VVD-vragen wel een zelfde emotie speelt.

Marcel van Dalen haalde laatst naar boven dat de gemeente Ede in 2013 al een half miljoen heeft betaald om die WFE naar Ede te halen. Dat bedrag lijkt me niet in die 1,6 miljoen te zitten. In tien jaar notities, rapporten, denkwerk en andere ambtelijke inzet gaan ook wel de nodige euros zitten. Je bent zo een miljoen verder.

Ik weet niet wat er waar is van het gerucht dat de bedenker van het concept World Food Center een miljoen euro zou hebben gekregen van de gemeente Ede, maar als dat zo is, zit dat in die 1,6 miljoen? De kosten van de advocaat in de procedure bij de Raad van State, de kosten van het standje op de Floriade, reis- en verblijfkosten, advieskosten, accountants….zit dat allemaal in die 1,6 miljoen? Ik geloof dat niet. Ik zou natuurlijk zelf na kunnen vragen bij de gemeente Ede hoe dat zit maar tegen de tijd dat ik antwoord krijg is het eerste faillissement van de WFE waarschijnlijk al een feit.

Als je een beetje kunt tellen dan weet je dat de gemeente Ede veel meer geld kwijt is dan 1,6 miljoen. Lijkt me handig om te weten al raadslid. En als burger ook.

Mijn vraag is dus: welk raadslid vraagt dit eventjes na? Graag een duidelijk, juist en volledig antwoord!

1 thought on “Onbeantwoorde beantwoorde vragen

  1. Wie een raadslid in Ede vraagt om een duidelijk, juist en volledig antwoord kan zich de moeite van het vraagstellen besparen. Er is geen raadslid dat die vraag kan of wil beantwoorden. Ze weten het antwoord niet. Of willen het niet weten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *