Miljoenenwinst voor gemeente Ede

Zo lijkt het niet als je het persbericht leest. Daar staat, een beetje cryptisch, dat ‘de jaarrekening 2022 van de gemeente Ede sluit met een positief netto resultaat van € 4,6 miljoen.’ Op een begroting van 450 miljoen is dat keurig. De gemeente hoeft geen winst te maken maar je zit er al gauw een procentje naast met zo’n begroting dus die 4,6 miljoen lijkt me prima.

In de jaarrekening staat iets anders. Op pagina 119 en 202 staat namelijk dat die winst 17,3 miljoen is. Vier keer zoveel. Hoe kan dat?

Een groot gedeelte van dat verschil komt van het Rijk. Die stortte voor de opvang van Oekraïners in Harskamp een bedrag van 16 miljoen naar de Edese bankrekening. De gemeente Ede gaf daar maar 9,1 miljoen euro van uit. Dat komt omdat Defensie, eigenaar van de locatie waar de Oekraïners worden opgevangen, heeft beloofd om geen huur, energie en schoonmaakkosten in rekening te brengen. Bovendien zijn er minder Oekraïners dan er bedden zijn en dat levert een winst op van 6,9 miljoen euro en dat gaat in een apart potje. Er zou nog een Kamerbrief volgen over dat geld maar als ze in Den Haag net zo snel reageren met brieven als in Ede dan staat dat potje er nog wel even.

In Den Haag weten ze nu dat in Harskamp vluchtelingen voor veel minder kunnen worden opvangen dan in de rest van Nederland en dat er hier nog een zak geld klaarstaat voor opvang in de toekomst en met de oorlog in Soedan komt die toekomst snel dichtbij.

In de tussentijd moet je dat potje van 7 miljoen goed in de gaten houden. Voor je het weet gaat dat naar een nieuwe experience in plaats van de opvang van vluchtelingen. En hou die informatie weg bij de Oekraïners in Harskamp want zometeen gaan ze nog vragen om beter eten of betere huisvesting.

Eigenlijk is die winst dus geen 17,3 miljoen maar 10,4 miljoen.

Maar vraag je het aan de accountant dan krijg je weer een ander antwoord. Die kijkt gewoon naar de stijging van alle Edese reserves en die komt dan weer op een winst van 23 miljoen. Het totaal van al die potjes steeg van 154 naar 177 miljoen. Dat is bijna € 1500,- per Edenaar en denk naar nog eens aan als je je nieuwe paspoort of ozb moet betalen.

Haal je de opvangwinst van de Oekraïners er uit dan kom je uiteindelijk op een accountantsresultaat van 16 miljoen. Zou zo ik het noemen:

‘de gemeente Ede heeft een genormaliseerde winst van 16 miljoen behaald over 2022.’

Maar dat wil je als gemeente liever niet in de krant hebben staan. Gelukkig zitten er 39 mensen in de raad die er allemaal veel meer verstand van hebben dan ik en die binnenkort alle 259 pagina’s van de jaarrekening uit hun hoofd gaan leren. Ja, weer 7 pagina’s meer dan vorig jaar.

En we hebben een wethouder van financiën die zegt dat volgens de boekhoudregels geld uit de septembercirculaire rechtstreeks naar de algemene reserve moet in plaats van te besteden aan de Edese samenleving.

Met zoveel kennis in het Edese huis van de democratie maak ik me geen zorgen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *