M.E.T.A.

Ik kreeg een boek. Zomaar. Maar niet zomaar een boek, het is het Verhaal van Ede. De burgemeester had er wat aardige woorden in geschreven en man, wat een mooi boek! Bijna 700 pagina’s vol historie, foto’s en mooie verhalen.

Dit is een boek waar Ede trots op mag zijn en de uitgever is dan ook de gemeente Ede. Althans het gemeentearchief maar dat reken ik gemakshalve maar tot de gemeente Ede. De makers mogen er dus trots op zijn maar ik denk dat Edenaren die dit boek lezen ook weer een stukje trotser op Ede worden. Dat heet tegenwoordig een win/win-situatie.

Ik vroeg aan iemand uit de gemeenteraad of ze dat boek ook had gekregen en ze zij ‘nee’. Dat vind ik raar. Nou hoeven raadsleden niet allemaal verwend te worden met gratis boeken enzo maar dit boek zou verplichte leeskost moeten zijn voor alle raadsleden.

Alle raadsleden? Niet alleen raadsleden. Dit boek hoort gewoon thuis in ieder huis. Nou kun je dit boek gewoon kopen in de boekhandel. Maar dat kost daar Є 35,-. Als medewerker van Ededorp.nl verdien ik natuurlijk zat maar niet iedereen zit zo ruim in de slappe was.

Maar iedere inwoner van Ede moet wel dit boek lezen.

En dat kan. Nadat de LeonBon van Mo op het nippertje werd weggestemd is het tijd voor een nieuw plan. En dat is het Verhaal van Ede voor iedere Inwoner van Ede. Hoe dan? Er zullen een paar exemplaren moeten worden bijgemaakt. De oplage is nu 2.300 stuks dus daar zullen er nog zo’n 50.000 van moeten worden bijgedrukt.

Dat kost natuurlijk een paar centen. Je bent zo een miljoen verder. Nou is een miljoen best veel geld, zelfs voor een medewerker van ededorp.nl. Maar niet voor de gemeente Ede die zoveel geld ontvangt dat ze van gekkigheid niet weten wat ze ermee moeten doen en het in een potje cofinanciering stoppen in de hoop dat ze nog iemand vinden om er een paar miljoen bij te stoppen om het pas dan uit te gaan geven. Bijvoorbeeld aan een WFC. Of een nieuw station. Of een Parklaan of aan iets anders waar in Ede eigenlijk niemand op zit te wachten.

Dit boek hoort in iedere Edese boekenkast thuis. Het zou mooi zijn als er op de lokale basisscholen aandacht aan dit boek wordt geschonken. Een repetitie geschiedenis van Ede. We kunnen met dit boek de schoonheid maar ook kwetsbaarheid van Ede er op jonge leeftijd in rammen. Daar worden mensen trots van. Want je wordt trots als je leest over de geschiedenis van je eigen omgeving. Dan ga je bepaalde zaken met meer respect benaderen.

Ik wil mijn boek best uitlenen maar met 700 pagina’s leesvoer duurt het tot 23 november 3401 voordat iedere Edenaar het heeft gelezen. Dat schiet dus niet op. Nou zou het leuk zijn geweest als iedereen voor de kerst dit boek had gekregen, lekker een beetje bladeren tijdens de Coronavakantie maar ik geef eerlijk toe dat het niet mee zal vallen om 50.000 boeken in twee weken in elkaar te draaien en uit te delen.

Dat duurt namelijk wel een maandje of drie. Maar wat hebben we over drie maanden? Verkiezingen! Ideaal moment om aan ieder huishouden een boek uit te delen over Ede. Stembiljet in de bus, boek mee naar huis. En ik garandeer een superhoge opkomst bij de verkiezingen in Ede.

Gemeenteraad Ede, doe ’s een keertje gek en haal een miljoen euro uit één van de potjes van de gemeente en M.E.T.A

Make Ede Trots Again.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *