Geheime subsidie Akoesticum

Ja, er wordt wat gesubsidieerd daar op het Kazerneterrein. We hebben natuurlijk nog steeds de WFE (30k per maand totdat eindelijk iemand het lef heeft om dat definitief te stoppen) maar ook het Akoesticum kan er wat van.

“Uiteindelijk gaat het Akoesticum zijn eigen broek ophouden” sprak een wethouder ooit maar uiteindelijk is een rekbaar begrip en dat is gebleken want in het geheim heeft de gemeenteraad vorig jaar een extra douceurtje voor het Akoesticum ter beschikking gesteld van € 150.000 zonder dat de inwoners van Ede er van af mochten weten.

Dat is naast de vaste subsidie die het Akoesticum jaarlijks van de gemeente Ede krijgt van € 83.000 en de korting op de huur van € 237.000,- Ook kreeg het Akoesticum een geheime lening van € 175.000.

En het houdt niet op want het college wil de huurschuld die Akoesticum heeft aan de gemeente Ede ook maar eventjes omzetten in een leninkje. Dat gaat dan om Є 187.000. “Ja, dat is maar een lening” hoor ik het raadslid zeggen. Ja, maar als het Akoesticum dan toch echt failliet gaat, wat ze eigenlijk al waren vorig jaar, dan kan de gemeente Ede fluiten naar die centen.

Het gekke is dat er op de website van Akoesticum een conceptjaarrekening is te vinden waar het helemaal niet zo slecht lijkt te gaan. Er was een klein verlies in 2022 maar er stond een jaar geleden nog € 338.000 op de bank en dat is meer dan de gemiddelde Edenaar heeft, denk ik.

Wel stond er al een lening van Є 372.000 op de balans en daar komen nog eens leningen van de gemeente Ede bij ter waarde van € 362.000. Met wat kortlopende schulden, ook meer dan drie ton, krijg je een balans die alleen maar uit schulden bestaat.

Daar steekt geen ondernemer nog geld in. Maar dan komen de tovenaars van Bureau Ginder, de rapportenmachine van dit college, redding brengen: “Akoesticum is uniek” en “Akoesticum is pro-actief” en Akoesticum gaat een solide herstart maken om een structureel gezonde exploitatie te realiseren.

Waar ken ik dat soort taal toch van? Oh ja, van de buurman WFE.

Akoesticum is gewoon een onderneming. Misschien dan wel een stichting, maar ook stichtingen kunnen ondernemingen drijven. Akoesticum biedt dan weliswaar oefenruimte aan, niet echt uniek overigens, maar ook eten, drinken en logies, wat Edese horecabedrijven ook allemaal doen. Maar die krijgen geen subsidie.

Nu de WFE wordt afgeschoten heeft het college een nieuwe love-baby gebaard die aan de borst van de gemeente wordt gedrukt om daar subsidiegeld te zogen. Maar dat mochten we niet weten.

Het Kazerneterrein was al een verliesgevende post. De verliezen daar lopen in de miljoenen. Om die verliezen en leegstand te verbloemen werden ‘culturele’ organisaties als de WFE, Akoesticum en de Fietser naar binnen gereden waardoor die grondexploitatie ineens een stukje opknapte. Later bleken die culturele organisaties subsidieslurpers die de exploitatie van Ede nog beroerder maken. En de gemeente moest het Akoesticum nog wel eventjes verbouwen voor meer dan 10 miljoen.

Trek gewoon die subsidiestekker er uit. Misschien is het aardig om op dat Kazerneterrein iets leuks te doen. Niet voor de rest van Nederland, maar gewoon voor Edenaren.

4 thoughts on “Geheime subsidie Akoesticum

 1. Wat een verschrikkelijk verhaal, wat onvoorstelbaar dat hobby’s van het college uit onze zak betaald worden.
  Met een ‘gestolen’ verhoging van de OZB omdat ze een financieel Ravijn aan zien komen.
  Het wordt tijd voor nieuwe verkiezingen, kunnen we dit college en deze raad wegstemmen.
  Kijk naar de provincie daar heeft men in ieder geval met betrekking tot het WFE ‘het licht gezien’.

 2. Ach, dat Akoesticum…. Al vanaf het begin een probleemkindje, dat met kunst en vliegwerk en veel subsidies in het leven gehouden wordt. Er wordt behendig gemanipuleerd om te vermijden dat er sprake is van staatssteun bij het bij herhaling vestrekken van subsidies.

  De Friso- en Mauritskazerne zijn destijds gebouwd om twee van de vier bataljons van het nieuwe 11e regiment infanterie te huisvesten. De andere twee bataljons werden in Nijmegen gelegerd, in eveneens nieuwe kazernes. Ontworpen door dezelfde architect. En, net als in Ede, herbestemd.

  In Nijmegen kozen ze voor hergebruik als wooonruimte. In de gebouwen kwamen woningen. Een weg die ook in Ede nog steeds begaanbaar zou zijn. Door te stoppen met de krampachtige pogingen om met Akoesticum en dat gedoe rond Helène Kröller-Müller te stoppen en bij te zetten in het museum van onhaalbare bestuurdersdromen.

  En alsnog te kiezen voor een woonbestemming voor beide kazernegebouwen. In Nijmegen kunnen de raad en het college met eigen ogen zien hoe gemeenschapsgeld aan de gemeenschap ten goede kan komen.

 3. Jaren geleden zijn de gemeenteraad en college van Ede aldaar in Nijmegen op bezoek geweest.
  Een fantastische reactie van Jan Kijlstra!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *