Er is geen woningnood

Geen nieuwbouw in de gemeente Ede? Zeker wel, nieuwbouw genoeg! Wekelijks komt er in Otterlo wel een huis bij en in Wekerom komen er zelfs 19 nieuwe woningen. Maar wel met een kleine nuance: geen permanente bewoning.

Dat sprak de gemeenteraad plechtig en met gepaste trots uit, “Geen permanente bewoning” en ging unaniem akkoord met het voorstel. Voor wie zijn deze huizen dan wel? Die worden verkocht aan sufferds die zich laten verblinden door de enorme rendementen, wel 6%, die ze jaarlijks op hun investering incasseren.

In de kleine lettertjes staat dat die verhuurgarantie maar 4 jaar geldig is. Ziet niemand. Niet in de kleine lettertjes staat dat die vier jaar verhuuropbrengst gewoon bij de verkoopprijs wordt opgeteld en je dus een sigaar uit eigen doos krijgt.

Hoe kan het dat zo’n bungalowboer het voor elkaar krijgt in no-time een bungalowpark uit de grond te stampen maar je als burger nog geen vergunning krijgt voor een hondenhok in de tuin? Dat heeft te maken met het magische woord ‘werkgelegenheid’. Roep je in Ede ‘werkgelegenheid’ of ‘toerisme’ dan gaan de vergunningspoorten wagenwijd open.

En inderdaad, die bungalows moeten worden schoongemaakt. In de restaurants die er ook worden bijgebouwd moet ook bedienend personeel komen en de bomen die nu nog zo hinderlijk in de weg staan moeten gekapt dus de komst van meer toerisme en meer bungalows zorgt inderdaad voor veel werkgelegenheid.

Is er dan geen werkgelegenheid in Ede? Zat. Er is teveel werkgelegenheid. Er is zelfs zoveel werkgelegenheid dat we vliegtuigen vol Oost-Europeanen naar binnen moeten halen om het werk uit te voeren. Maar die vliegen niet iedere avond terug naar Bulgarije.

Die moeten dus ook worden gehuisvest. En terwijl iedere twintiger uit Ede nog geen fietsenhok kan vinden om in te wonen goochelde een projectontwikkelaar ineens woonruimte voor 600 nieuwe (arbeids)migranten uit de hoge hoed.

Als je uit het buitenland komt en bereid bent om voor een tientje bruto per uur klotewerk te doen op de aspergevelden, in de distributiecentra in Heteren of in de bungalowparken in Ede dan staat er woonruimte voor je klaar. Woon je je hele leven al in Ede en wil je eindelijk eens weg bij pa en moe dan moet je jaren op de wachtlijst staan of met een miljonair trouwen om een huis op Enka te kunnen kopen.

Hier gaat dus iets mis.

Wat dan? Het woordje werkgelegenheid is een synoniem voor winstmaximalisatie. Werkgevers interesseert het niets dat hun Oost-Europese personeelslid met 11 andere collega’s een eengezinswoning moet huren. Ze willen gewoon zo goedkoop mogelijk personeel. Als de horeca nou eens wat meer ging betalen dan € 3,50 per uur dan zouden er genoeg Edese pubers zijn die wel komen werken. Op maandag een hele bungalow schoonmaken voor 55 euro? Dat zijn geen lonen meer, dat zijn fooien waar hordes Oost-Europeanen voor naar binnen worden gehaald.

Winstmaximalisatie dus, niks geen werkgelegenheid. Dat interesseert ze niets. Met als gevolg dat we naast bungalows waar je niet permanent mag wonen er ook nog eens extra woonruimte voor Roemeense loonslaven moet worden geritseld.

We bouwen dus recreatiewoningen voor niet-Edenaren en om die te kunnen verzorgen moeten we ook nog honderden woonplekken voor arbeidsmigranten bouwen. Maar ondertussen sta je als jonge Edenaar met lege handen en zit je op je 30ste nog bij je ouders op de bank. Terwijl een paar handige ondernemers woonruimte claimden waar misschien wel 800 Edenaren hadden kunnen wonen.

Dan moet dus anders. En dat kan anders. Wat zeker anders moet is niet meer trots vertellen dat nieuwe woningen niet voor permanente bewoning mogen worden gebouwd. Dat doet namelijk zeer bij jonge Edenaren op zoek naar een woning.

En, na 30 jaar, bij hun ouders soms ook.

 

2 thoughts on “Er is geen woningnood

    1. Ach wat daar voor is gedaan door de gemeente en door parkeigenaren dan hep je echt geen geweten hoe de eerste (bewoners) door de gemeente werden gedreigd met boetes en daarna financieel werden uitgekleed door toe doen van de gemeente dat gaat je verstand te boven

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *