Businessplan versie 8.06: weer miljoenen armer

Laten we hopen dat niet dezelfde taxateur als die van het Broekakkerplein de taxatie komt doen want dat scheelt zo maar een paar miljoen. De gemeente gaat namelijk de Mauritskazerne verkopen aan de exploitant van de WFE. De prijs is nog niet bekend, staat dus niet in de stukken en dat maakt het voor de raad lastig beslissen. Mocht de gemeenteraad akkoord gaan dan wordt de koper in ieder geval in een zetel naar de onderhandelingstafel gereden!  

Het is ook geen verrassing dat Tekagroep de Mauritskazerne koopt want begin dit jaar werden op kosten van Tekagroep alle 3.600 raampjes vervangen door 3.600 dubbelglasraampjes en de vloeren geïsoleerd. Dat doe je niet als je huurder bent. Maar dat doe je wel als je weet dat je het ding gaat kopen.

Het lijkt goed nieuws dat de gemeente nu geen miljoenen hoeft uit te lenen aan de stichting WFCE die de Mauritskazerne in de oorspronkelijke plannen zou gaan verbouwen. Daar stond in de vorige versie van de businesscase nog 14,3 miljoen voor, nu kost die verbouwing voor Tekagroep ineens 4,3 miljoen minder! En dat in deze tijden van inflatie…

Hoe de Tekagroep dat gaat terugverdienen staat er onder. De stichting WFCE gaat de ruimte voor de Experience vervolgens huren van Tekagroep. Ik snap er niets meer van. Tekagroep wordt de eigenaar van de Mauritskazerne, Tekagroep betaalt de verbouwing, Tekagroep gaat de Experience exploiteren. Waarom zou de stichting dan nog die ruimtes gaan huren? Wat een wonderlijke constructie.

En die huur kost een paar centen. Het eerste jaar is dat € 450.000 maar die overeenkomst geldt voor 21 jaar en die huur wordt jaarlijks geïndexeerd. Ga je uit van 3% indexatie per jaar (huurders van gewone huizen zouden daar dolgelukkig van worden) dan tik je in jaar 21 ruim acht ton af en heb je na 21 jaar huur in totaal bijna 13 miljoen aan huur betaald. Het lijkt dus meer op een verkapte subsidieconstructie. Een gouden deal dus voor Tekagroep die daarmee de aankoop en verbouwing van de Mauritskazerne lekker terugverdient.

Bovendien hoeft Teka ook ruim een miljoen minder bij te dragen aan het hele concept dus die zitten gebakken. De stichting WFCE zit wat minder gebakken want die hebben nauwelijks nog bestaansrecht in deze constructie maar zitten nog wel met wat verliezen.

Uiteraard trekt de gemeente Ede daarvoor genereus de knip: wethouder Meijer grabbelt weer een miljoen uit de gemeentelijke schatkist om die in de collectebus van de stichting te stoppen. Dan weet je weer waarom de OZB omhoog gaat en de hondenbelasting wordt aangepast (niet naar beneden trouwens).  

Door overigens een jaar lang bijna niets aan dit dossier te doen zijn we overigens ook weer een stukje armer geworden: ruim een half miljoen. Graag zou ik van iets om iemand horen hoeveel die Mauritskazerne gaat opbrengen en wat de boekwaarde is om een eventueel resultaat te kunnen bepalen maar dat gaat natuurlijk achter gesloten deuren gebeuren. Een berekening wat deze goocheltruc in totaal gaat kosten kan ik even niet maken.

We raken in ieder geval miljoenen kwijt en nog erger: ook de Mauritskazerne wordt verkwanseld. Een stukje Edes erfgoed wordt opgeofferd voor de droom van een enkeling die nog gelooft in de WFE. En dat mag wat kosten.

Complimenten voor de Tekagroep die dit geweldig heeft uitgespeeld.

Geen complimenten voor degenen die hier in gaan trappen.

1 thought on “Businessplan versie 8.06: weer miljoenen armer

  1. En wie heeft dt vervangen van die ruitjes betaald? Dat zal de toenmalige eigenaar geweest zijn: de gemeente Ede. Verkapte subsidie aan de toekomstige nieuwe eigenaar. Kan in Ede gewoon, met dank aan een slapende, in een coalitieharnas gegijzelde, gemeenteraad.

    Die infanteriekazernes waren vrijwel identiek met de infanteriekazernes die in dezelfde periode gebouwd zijn in Nijmegen. Die kwamen ook leeg te staan, en zijn verbouwd tot woningen. Tja…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *