Bouwgrond in Ede voor 1 euro!

De taxatie van het Broekakkerplein was op 22 juni al klaar maar het duurde nog drie maanden voordat het in de openbaarheid kwam. En dat is jammer want het is lachen met die taxatie! De getaxeerde waarde komt namelijk precies uit op één euro, exact het bedrag dat het college in gedachten had. Die wethouders van ons zijn blijkbaar uitstekende taxateurs.

Hoe kan het dat 3300 m2 grond in het centrum van Bennekom maar één euro waard is? Daar kun je allemaal conspiracy-theorieën op loslaten maar dan beginnen al die ambtsdragers te klagen over integritisme. Dat kan later nog.  

De taxateur gebruikt de DCF-methode die iedereen nog wel kent van economieles. Met die methode kijk je wat die grond in de toekomst gaat opbrengen. Die opbrengsten maak je contant (economieles!), je telt die jaren bij elkaar op en voilà, je hebt een taxatiewaarde.

Het konijn uit de hoed is dat die grond in de toekomst wordt gebruikt voor parkeren en dat wordt gratis. Geen opbrengst dus en tel al die nullen bij elkaar op en je komt op 0 en dat wordt afgerond op één euro. Dat die hele actie is bedoeld om meer mensen naar de Albert Heijn te trekken speelt daarin blijkbaar geen rol. Boven de nieuwe parkeergarage komt er een bebouwing en je zou denken dat die nieuwe huizen wel wat geld gaan opbrengen.

Nee dus.

De taxateur heeft berekend dat de marktwaarde van die nieuwe woningen € 19.923.000 wordt maar dat de bouwkosten € 19.948.000 gaan bedragen. De ontwikkelaar maakt dus een verlies van 25 mille op het hele project! Plus die ene euro die hij aan de gemeente Ede moet gaan betalen. Je snapt niet hoe die nieuwe eigenaar in de Quote 500 terecht is gekomen. Het is dus geen geld verdienen maar pure liefdadigheid dat hij het centrum van Bennekom gaat verbouwen! Ik stel voor een inzamelingsactie te houden maar misschien dat het college dit verlies aan hem wil vergoeden?

Of heeft dit taxatierapport een geloofwaardigheidsprobleem?

Je zou in plaats van die DCF-methode ook een andere methode kunnen toepassen. De waarde in het economisch verkeer bijvoorbeeld. Maar dan kom je niet op één euro uit. Een vierkante meter bouwgrond doet al gauw 350 euro dus dan is zo’n perceel al gauw meer dan een miljoen euro waard.  

Maar die DCF-methode doet wonderen! En daarom stel ik voor dat het college voor alle WOZ-taxaties in de toekomst diezelfde methode gaat toepassen. Mijn eigen huis ga ik niet verhuren of verkopen dus de contant gemaakte opbrengsten voor de komende 10 jaar bedragen 0 euro. Dat levert een WOZ-waarde op van 0 en dat was de afgelopen 30 jaar ook al het geval dus mijn verzoek is of de gemeente Ede al mijn betaalde WOZ van die jaren terug wil betalen.

Ga je je huis verkopen dan wordt het een ander verhaal. Dan wil ik wel de waarde in het economisch verkeer als verkoopprijs vragen. Dan zou ik deze taxateur niet vragen.

Maar dat is ieders eigen Keus.

1 thought on “Bouwgrond in Ede voor 1 euro!

  1. Als geboren en getogen Bennekommer word ik doodziek van al die strapatzen van het bergstraat college.
    Blijf gewoon met je grijpklauwtjes van Bennekom af, simpel op z,n Bennekums gezegd : sodemieter op mit jullie achterlijke ideeen , wij willen geen pipo de clown fietspad, wij willen geen zonneveld of huizen op nergena, en wij willen al hellemaal geen mega AH die het dorpsgezicht compleet ver****erd, die appartementen die er bij moeten komen zijn niet voor de sociale huur bedoeld, NIEMAND IN BENNEKOM ZIT HIER OP TE WACHTEN. dus OP**TTEN !!!!!
    ga jullie megalomane ideeën maar in Ede den GROOTEN STADT uitvoeren, maar blief mi je poate van ons Bennekum af .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *