Belangen-verstrengeling

Ik wist het niet, maar had het kunnen weten: de gemeente Ede werkt formeel samen met het Warmtebedrijf uit Ede en ze hebben daar zelfs een overeenkomst voor ondertekend. Dat verklaart misschien waarom je als burger nooit antwoord krijgt op vragen die je stelt aan de gemeente over het Warmtebedrijf. Want loyaliteit is natuurlijk belangrijk binnen zo’n samenwerking. Dat het tegelijkertijd ten koste gaat van de onafhankelijkheid van de gemeente kun je navragen bij de omwonenden van die centrales. Zij worden regelmatig, als de centrale losbrandt,  als een soort palingen gerookt, maar vinden geen gehoor bij de gemeente.

Vijf jaar lang duurt die samenwerking tussen Ede en het Warmtebedrijf. Die vijf jaar zijn bijna afgelopen en dan komt de vraag of je daar mee door wil gaan. Nou lijkt het me dat er in Ede genoeg ambtenaren rondlopen die daar iets zinnigs over kunnen zeggen maar om geen enkel risico te lopen vraagt de gemeente een organisatieadviesbureau om daar een rapport over te schrijven. Dan kunnen ze later, mocht het misgaan, zo’n bureau de schuld geven en de eigen handen in onschuld wassen. Met een vette knipoog geeft Ede al aan wat de uitkomst moet zijn en zo’n bureau werkt daar graag aan mee. Wij betalen dan vervolgens de rekening van zo’n rapport. Zo werkt dat.

Berenschot bleek het gelukkige organisatieadviesbureau. In 2018 begon ze met schrijven. De centrale aan de Knuttelweg was nog in aanbouw volgens het rapport. Het was de tijd dat de kritiek op biomassa nog in de kinderschoenen stond. Pas nadat het rapport klaar was, in juni 2019, brandde de publieke opinie los, nog harder dan de biomassa zelf.

Daar staat dus niets over in. Er staan wel meer dingen niet in dat rapport. Het woord ‘luchtkwaliteit’ komt er niet in voor. Emissie ook niet. Van uitstoot hebben ze nog nooit gehoord. Natuur niet. Kaalslag uiteraard niet. Die woorden staan er allemaal niet in. Wel het woordje duurzaam, 34 keer. Groen? Elf keer. Transparantie staat er ook vijf keer in en het vraagt veel lef om dat er in te zetten! Of een grote plank voor je hoofd. Transitie is de winnaar van de bullshitbingo met 40 vermeldingen.

Het is wel duidelijk dat de mensen van Berenschot met een hele speciale opdracht de wei in werden gestuurd. Of ze hadden nog nooit van de nadelen van biomassa hadden gehoord. Dat laatste is mogelijk maar dan kun je ook groep 3 van de Beatrixschool vragen zo’n rapport te schrijven.

Het knappe van Berenschot is dat ze een rapport schrijven dat barst van de waarschuwingen, toch een conclusie trekken die je van tevoren al wist en die tegelijkertijd haaks staat op die waarschuwingen. Lees je pagina 18 en 19 dan begrijp je niet hoe Berenschot de gemeente durft aan te raden nog door te gaan met de samenwerking met het Warmtebedrijf. Want behalve luchtkwaliteit en natuurvernietiging is er nog veel meer wat niet deugt aan die samenwerking.

Een woord dat ook niet in het rapport voorkomt is onafhankelijkheid. De gemeente kan door samen te werken met een partij die zoveel invloed heeft op de volksgezondheid nooit onafhankelijk beslissen op bezwaren en vragen van burgers. En dat is ook wel gebleken.

De gemeente roept nu zelf de schijn van belangenverstrengeling over zich af. En dan gaat het om vervuilde kinderlongetjes. Dan gaat het over het kappen van hectares bos per jaar. Over chemische stoffen in de lucht. Over mensen die gemiddeld een jaar eerder doodgaan door luchtvervuiling. Dan gaat het om bloed aan je handen. Wil je daar mee samenwerken?

Je kunt niet op zo’n manier samenwerken en tegelijkertijd de belangen van de burgers dienen. Het is niet eens de schijn maar het is een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling.

Er worden wethouders voor veel minder weggestuurd.

2 thoughts on “Belangen-verstrengeling

  1. Hulde voor het uitstekende, uiterst lezenswaardige artikel Belangenverstrengeling Douwe !!!!!!!
    Ik hoop dat alle leden van de Gemeenteraad je artikel ook gelezen hebben. Ze zullen er wel niks mee doen maar toch. En de oppositiepartijen? Die zijn vermoedelijk nog in winterslaap….

    1. Al lang aan het ergeren over dit beleid van ede. Is er dan niets aan te doen aan deze lleugenachtige democratie. Laat een burgemester die toch ook niet gek is dit toe! Ede heeft zich kennelijk vastgegraven in een web van finabgmuuse@nciele belangen. Tijd voor kanniewaar zijn. Richt een bewoners platform op. Ik doe mee als duurzame wetenschapper.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *