Begrotingsstress

‘Tien minuten per fractie spreektijd’ sprak voorzitter Rene Verhulst streng. Tien minuten per fractie tijdens de bespreking van de begroting. Een begroting van ongeveer 400 miljoen en daar mag je dan in 10 minuten wat over zeggen. Dat lijkt me wat aan de krappe kant.

Vanzelfsprekend staat die begroting vol met cijfertjes. Dat lijkt me inherent aan een begroting. Maar dan valt het niet mee om een ordening aan te brengen in die cijfers op zo’n manier dat iedereen het ook een beetje kan begrijpen. Het is de gemeente Ede niet gelukt. En dat hoorde je terug in die 10 minuten per fractie. Misschien was 10 minuten voor sommige fracties nog te lang.

Volgens de ene fractievoorzitter sloot de begroting positief, van een andere was de begroting sluitend maar volgens sommige sprekers was er sprake van een tekort. Lekker duidelijk voor de toeschouwers. Er was dan ook geen spreker die zich waagde aan het noemen van getallen. Dat is toch vreemd bij een bespreking van de begroting.

Kijkend naar het toneelstuk droomde ik ineens van een functie als verslaggever bij EdeTV. Zo’n journalist die dwars door alles heen brutale vragen stelt. Wat had ik graag aan ieder raadslid de vraag gesteld: ‘Waar eindigt de begroting van Ede op?’ Het zou me verbazen als ik 39 dezelfde antwoorden zo krijgen. Het zou me al verbazen als de helft het goede antwoord zou geven. Ik wed dat nog geen kwart een antwoord zou geven dat in de buurt komt. Al weet ik zelf het antwoord ook niet. Zegt dat iets over mij? Misschien, maar dat laat ik dan maar aan anderen over.

Zegt dat wat over raadsleden? Nee.

Het lukt de gemeente Ede blijkbaar niet om een helder en duidelijk overzicht te verstrekken aan de raadsleden en de burgers waaruit blijkt hoeveel er wordt uitgegeven, hoeveel er binnenkomt en wat het verschil is tussen die twee. Nou gaat het niet om een paar duizend euro. Volgens de wethouder is de hoogte van de begroting 413 miljoen euro. Nou ben ik nog van het guldentijdperk en reken ik dat soort bedragen automatisch terug. En dan kom je al in de buurt van een miljard!

In de tijden van een economische hausse krijgt Ede het niet voor elkaar om een sluitende begroting te presenteren. Paspoorten worden niet goedkoper, subsidies voor verenigingen gaan niet omhoog, schoolgebouwen worden minder snel vernieuwd. Iedereen moet inleveren.

Nou ja, iedereen…. De eigen organisatie van de gemeente Ede krijgt er volgend jaar 2 miljoen bij. Dat vind ik niet alleen bijzonder maar ook heel raar want op EdeTV verklaarde de wethouder dat “….het werk dat we zelf doen, doen we niet met inflatiecorrectie omhoog….” Tja, zo wordt de bespreking van de begroting een woordenspelletje in plaats van een cijferexercitie.  

Ik wil wel een suggestie doen om een stukje van die 2 miljoen nuttig te besteden: maak een duidelijke begroting en verstop de waarheid niet achter een berg details. Dat scheelt in mijn humeurbegroting in ieder geval een hoop irritatie.  

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *