Ajje ze nie kun versloan….

Dat zei mijn oma vroeger altijd: “Ajje ze nie kun versloan, dan mojje samengoan”. Echt, dat zei ze regelmatig, Het is later nog wel eens vertaald in het Engels geloof ik, iets met beats en joints, maar het is echt een Edes spreekwoord. Nou ja, Harskamps eigenlijk.

Ik moest daar weer aan denken toen ik keek naar bespreking van de informatieronde in Ede. Weinig verrassingen natuurlijk. De SGP die werd ‘weggerespecteerd’, het CDA dat maar weer eens ‘bestuursverantwoordelijkheid’ nam en de inclusieve denkers van de ChristenUnie die ineens exclusief de SGP verder willen. GemeenteBelangen was logisch dus dan heb je een college zou je denken omdat GroenLinks dit keer niet te vermijden was.

Maar toen kwam het D’66-konijn uit de hoed. Mijn oma zou dan zeggen: ‘t knien uut de pet. Een beetje raar. Met de vier partijen was er al een meerderheid. Een krappe, dat wel, maar wel een spannende.  D’66 verloor een zetel en op 40 stemmen na zelfs 2 zetels. Dan past daar een zekere bescheidenheid zou je denken. Dan zou je als D’66 kunnen zeggen dat er geen ruimte voor je is in het college, zeker nu de grootste partij zo vakkundig is afgeserveerd door de andere twee C’s, zoals de christelijke partijen tegenwoordig worden genoemd. Geen idee waarom uitgerekend de volgelingen van Alexander Penthouse in dit college zouden willen stappen en geen idee waarom ze überhaupt gevraagd werden. Je zou dan ook kunnen doorverwijzen naar de VVD toch?

Maar dan komt mijn oma. 

Ajje ze nie kun versloan, dan mojje samengoan. Dat geldt voor D’66. Het neoliberalisme heeft ook in Ede toegeslagen. Solidariteit is ondergeschikt aan individualisme. Nu de persoonlijkevrijheidspreek inmiddels als waarheid is erkend blijft D’66 een lastige oppositiepartij.

Daar komt nog eens bij dat D’66 is gezegend met een welbespraakte fractievoorzitter die als één van de weinigen het debat zou kunnen winnen van de toekomstige wethouders Leon Meijer en Peter de Pater. En bovendien blijft D’66 een angstgegner voor GroenLinks. Een echte ‘pien in de kont’ dus.

Wat doe je dan als nieuwe coalitie? Samengaan. Zeker als je ze niet kunt verslaan, dat D’66. Je haalt de angel uit het debat. Met als gevolg dat alle discussie de aankomend vier jaar weer doodgeslagen wordt, er geen vuurwerk zal zijn in de raadszaal en we rustig doorkabbelen in een gezellige gemeenteraad.  Maar een gemeenteraad zonder glans.

Wat als er niets schuurt dan gaat het ook niet glanzen. Of zoiets.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *