Afscheid

De begroting. Een saaier document is nauwelijks te vinden. Met voorspellingen voor 2027 waarvan de waarzeggers nu al weten dat er niets van klopt maar waar de gemeenteraad wel iets van moet vinden. Staat er dan niets lolligs in zo’n begroting?

Jazeker wel. Zo zit er een briefje in aan het CBS waarin een ambtenaar met naam, emailadres en telefoonnummer wordt genoemd. Toen onze collega’s van Edese Vos alleen de voornaam van een ambtenaar publiceerden werden ze bijna gevierendeeld maar nu gooit de gemeente Ede gewoon alle personalia van deze ambtenaar op het net.

Ook het tabelletje met de voorzieningen is best grappig. Daarin lezen we dat er dit jaar bijna twee ton aan wachtgeld voor voormalige wethouders wordt betaald en dat de stand van de voorziening aan het einde van het jaar nog maar 37.000 euro is. Dat lijkt mij niet te kloppen want vandaag werd bekend dat Ede opnieuw de knip moet trekken voor de wachtgeldvoorziening want alweer een wethouder, Mr. WFC, springt van het schip. Daar zal nog wel een paar ton in gestort moeten worden maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij al lang een nieuwe baan heeft.

Waarom hij weggaat? In het persbericht staat: “En ik doe dat het liefst op een moment dat ze het jammer vinden dat je gaat.” Dat getuigt niet van veel verantwoordelijkheidsgevoel. Maar ook niet van veel realiteitszin. Wat de echte reden van het vertrek is blijft gissen maar dan denk ik weer aan die begroting. Daar staat ook een interessant tabelletje in met risico’s die de gemeente Ede loopt.

In de Top-Tien risico’s staan vijf risico’s vermeld wat de gemeente Ede verliest als het WFC niet lekker loopt. Dan kom je op een bedrag van 18 miljoen. Verloopt die gebiedsontwikkeling niet naar wens dan kan het de gemeente Ede 18 miljoen gaan kosten. En het hoogtepunt van de WFC is natuurlijk die Experience die tot nu toe al 7 miljoen gekost heeft. Daarnaast is er het verlies op de grondpositie van WFC van 22 miljoen euro. Dan kom je dus zo op 47 miljoen en dan heb je nog steeds geen Experience. Maar het blijft natuurlijk maar een begroting. Het zou ook de helft van 18 miljoen kunnen worden. Of het dubbele.

De Experience dus. Waar behalve een stuk of dertig raadsleden en een paar wethouders geen Edenaar op zit te wachten. Komt die er wel dan ben je een vermogen kwijt, komt hij niet dan ben je dus ook het haasje.

Je zult maar wethouder zijn en zo’n begroting moeten verdedigen. Misschien heb je al lang het besluit van de provincie gehoord. Die gedeputeerde was vast niet voor de lekkere koffie in het Edese gemeentehuis te vinden. Nee, ik geloof niet dat die WFE er ooit gaat komen. En dan kun je als verantwoordelijk wethouder maar één ding doen en dat is weggaan.

En dan kun je kiezen: je zegt dat je verantwoordelijkheid neemt voor het WFC-debacle of je zegt dat je het liefst vertrekt “….op een moment dat ze het jammer vinden dat je gaat.” Volgens mij heb je met die eerste optie de grootste kans om snel een nieuwe baan te vinden.

Het is dus het beste dat die begroting wordt aangepast en er snel een paar ton in die voorziening wachtgeldverplichtingen wordt gestopt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *