Nog even volhouden

Fietsen in Ede is een echte uitdaging geworden. We hoeven niet meer massaal de bossen in voor moeilijk bedachte mountainbikeroutes: het is ons lokale bestuur gelukt om in heel Ede-stad de fietsers en voetgangers met borden, hekken en prutserige omleidingen mensen regelmatig bijna een betonnen jungle in te sturen. Het recht van de sterksten zegeviert steeds vaker in onze straten…

‘Ede fietsstad’, ‘we gaan zorgen dat onze inwoners steeds meer de fiets gaan pakken’ en ‘de auto vaker thuis laten staan’: prachtige woorden, mooie vergezichten van de wethouder mobiliteit. Maar hoe het bestuur dit denkt te bereiken, is een groot raadsel op dit moment.

Want het lijkt er nu meer op dat de bedrijven mogen bepalen hoe zij de openbare ruimte mogen benutten en zij kijken natuurlijk eerst naar hun eigen uit te voeren activiteiten. En de verzekering zal hier ook wel een flinke vinger in de pap hebben. Ongetwijfeld zullen ze van de gemeente als extra opdracht hebben gekregen om ‘iets’ te regelen voor het verkeer…

Maar steeds vaker hoor ik dat mensen zich hardop afvragen of de gemeente Ede nog wel doorheeft wat er allemaal gebeurt in Ede. De verkeersdeelnemers moeten zich steeds vaker aanpassen aan de nieuwe routes die de bedrijven bedacht hebben. Linkerbaan, rechterbaan, om de paaltjes en er niet tegenaan.

De fietsers en voetgangers worden echter steeds vaker geconfronteerd met borden en hekken op de weg die hen belemmeren om door te rijden. Ze moeten oversteken, afstappen, wachten, via allerlei extra stoplichten hun route vervolgen, tegen de rijrichting in over smalle paden rijden, tijdens de spitsuren met zeer velen. Soms met te veel ‘velen’. En wachten, eindeloos wachten totdat de lange stoet auto’s aan hen voorbij is getrokken.

De route Ede-Bennekom over de Bennekomse- en Edeseweg is voor de auto’s nog steeds enigszins te volgen via een afgezette rijbaan. De automobilist moet wel goed sturen, maar wanneer men moedig voorwaarts blijft gaan, is het nog wel te doen. Het wordt pas spannend wanneer er opeens fietsers en voetgangers naar de overkant ‘schieten’. Vooral tijdens de spits en tijdens regenbuien raken de fietsers en voetgangers gefrustreerd dat ze steeds weer moeten oversteken, wachten en wachten. Dus dan maar tussen de auto’s door naar de overkant. Doodeng af en toe.

De chaos is compleet…

Ook bij de rotonde Bovenbuurtweg is er veel verwarring: er zou een fietspad naast de scholen moeten zijn, maar dat is vlak voor de zomervakantie opeens afgesloten. Er is een omleiding verzonnen die zo slecht bedacht is, dat het ervoor zorgt dat fietsers en voetgangers opeens alle kanten uit vliegen. De automobilisten schrikken van al die voetgangers en fietsers op de smalle rijweg, fietsers rijden tegen de richting van de rotonde in, steken over zonder te kijken en botsen bijna tegen de voetgangers die net uit de overvolle bus komen.

Iemand heeft vast op een dag verzonnen dat de auto’s zo veel mogelijk ongehinderd door mogen rijden en dat alle anderen maar moeten zien hoe ze op hun plaats van bestemming komen.

De scholieren die veel gebruikmaken van het fietspad Bovenbuurtweg trekken zich inmiddels maar weinig aan van de verbodsborden en fietsen doodgemoederd over diezelfde rijweg, liefst driebreed, zoals jongeren dat graag doen. Er is namelijk op geen enkel moment toezicht aanwezig, dus doet iedereen maar wat.

De gemeente Ede, die als waarde wil uitdragen dat het oog heeft voor verkeersveiligheid en fietsen wil stimuleren, slaagt er steeds beter in om haar burgers op te voeden tot ongehoorzame verkeersdeelnemers. Als ze zelf regelmatig de norm verlaat, zal het gevolg zijn dat ieder maar wat gaat doen: steeds vaker moeten fietsers tegen de rijrichting rijden, met als gevolg dat onze jonge verkeersdeelnemers dit ook toepassen op de rotondes. Niemand die er iets van vindt, de automobilisten geschrokken achterlatend.

De hekken op het fiets- en voetpad Bovenbuurtweg staan er inmiddels vier maanden en het ziet er niet naar uit dat iemand op het idee komt om iets aan de situatie te verbeteren.

Nee…

Blijkbaar luistert de gemeente liever naar bedrijven, die naar eigen inzicht borden, busjes en hekken op fietspaden en trottoirs mogen zetten.

Het gaat zo nog maanden duren voordat de ergste verkeerschaos voorbij is. Ik hoor onze wethouder het al zeggen: “nog even volhouden mensen!”

Maar het zou goed zijn als de gemeente eerst gaat beginnen om met een verfkwast pijlen op de rotonde te zetten om de juiste rijrichting aan te geven, om daarna zo snel mogelijk de regie weer van de bedrijven over te nemen, want de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn nu wel heel erg op zichzelf aangewezen…

Foto: Frans Berkelaar Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Vindplaats: https://pxhere.com/en/photo/472973

1 thought on “Nog even volhouden

  1. Grappig dat een artikeltje over de puinhopen van Ede wordt opgesierd met een foto-illustratie van een evenement in Rotterdam.

    Op maandag 16 mei 2016 (2e Pinksterdag) was het een beetje feest in Rotterdam. Omstreeks 12:30 uur werd ‘De Trap’ voor het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein geopend voor genodigden en later die dag voor het publiek. De trap werd gebouwd i.v.m. de manifestatie Rotterdam viert de stad! Dit in verband met 75 jaar wederopbouw van de stad. Eerst werd er door bikers op de trap het één en ander uitgeprobeerd. Na een roffel door één van de tamboers van de Euroband hield de burgemeester van Rotterdam een korte openingstoespraak. Vervolgens gingen de twee stuntbikers als eerste de trap af, waarna de genodigden de trap op konden. De trap was uiteindelijk goed voor zo’n 350.000 bezoekers.

    Nu nog afwachten tot de wederopbouw van Ede een keer af is…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *