Subsidie Warmtebedrijf

Jarenlang heb ik u verveeld met mijn eindeloze zoektocht naar de waarheid achter de subsidiëring van het Warmtebedrijf. Ik schreef brieven en ontving brieven op mijn vraag hoeveel de bomen die bij mij uit de straat werden gehaald, de gemeente Ede nou opbrachten.

Mijn eigen coniferen, die ik braaf afleverde bij de gemeentewerf, hoeveel leverden die nou op?

Al die gekapte bomen uit de gemeentelijke bossen, werd daarvoor wel de marktprijs betaald door het Warmtebedrijf? Ik bleef maar schrijven en vragen maar werd constant afgepoeierd door een ingehuurde jurist van de gemeente Ede, die volgens mij maar één opdracht had: zorg dat de waarheid niet aan het licht komt.

Ik ging uiteindelijk naar de bezwaarschriftencommissie. Daar werd ik bedonderd. Het lokale warmtebedrijf dat ik dacht te ontmoeten bleek uiteindelijk een investeringsbedrijf uit Abu Dabi, Luxemburg en London. De wethouder had dat maar eventjes verborgen gehouden, voor mij, de gemeenteraad en de rest van Ede. Op mijn Woo-verzoek ontving ik documenten vol met zwartgelakte bladzijden.

Toch had de zogenaamd onafhankelijke bezwaarschriftencommissie daar er geen enkele moeite mee en wilde niet meewerken aan transparantie om eindelijk eens bekend te maken hoeveel de gemeente Ede dat Warmtebedrijf matst.

Ik ging naar de rechter. Totaal kansloos bleek achteraf. Want rechters kiezen de makkelijkste weg, denken zelf niet na maar geven vooral de overheid het voordeel van de twijfel. Honderden uren heb ik gestopt met zoeken naar de waarheid maar het lukte mij niet.

En nu, ineens, zomaar, op een presenteerblaadje, krijg ik van de gemeente Ede het antwoord op een vraag die mij al jarenlang bezighoudt: hoeveel geheime subsidie krijgt het Warmtebedrijf van de gemeente Ede?

Dat staat namelijk in het memo van het college aan de gemeenteraad dat Zoekrichtingen Ombuigtraject heet. Daarin staan allemaal bezuinigingsmaatregelen die we liever ombuigingstrajecten noemen. Bij hoofdstuk 7.1 (voor de liefhebbers: 7.1.22) staat dat het de gemeente Ede 100.000 tot 500.000 euro oplevert als we biomassa minder inzamelen en leveren.

Ik vind dat ik daar best een conclusie uit mag trekken. Het kost de gemeente Ede dus, laat ik een gemiddelde nemen, drie ton per jaar om die biomassa te verzamelen en te leveren. En dat doen ze volgens mij aan het Warmtebedrijf. We kunnen dus tot een half miljoen besparen per jaar besparen door geen ‘snoeihout’ meer te leveren aan, naar ik aanneem, het Warmtebedrijf. Die betaalt dus minder voor de biomassa dan dat het de gemeente kost. En Ede lijdt daar dus verlies op. Ik noem dat subsidie. En iedere Edenaar betaalt daar dus aan mee.

Dat hele gebeuren duurt misschien al een jaar of tien. Bereken zelf maar: 10 x 3 ton subsidie voor Warmtebedrijf. Of is het 10 x een half miljoen? Edes geld dat naar investeerders uit verre landen gaat. De gemeente Ede subsidieert het Warmtebedrijf op deze manier jaarlijks met een enorme zak geld want als we die biomassa niet inzamelen en leveren dan scheelt ons dat dus misschien wel een half miljoen per jaar.

Ik heb dus nu een “ik-zei-het-toch”-gevoel. En volgens mij mag dat best een keertje. Mijn volgende “ik-zei-het-toch”-gevoel” gaat over die spontane wegopbrekingen waar je ineens buizen van het Warmtebedrijf naast ziet liggen.

Want, wees eens eerlijk gemeente Ede, hoeveel kost dat, wie betaalt het en wie profiteert daar van? In het kader van de nieuwe transparantie weten we in 2031 meer!

1 thought on “Subsidie Warmtebedrijf

  1. Bedankt voor al je inspanningen op dit onderwerp, Douwe!
    Ik weet niet hoe het er in de rest van Ede voor staat, maar hier (omgeving kenniscampus) wordt er weer volop gezaagd. Stapels takken van bomen die op geen enkele manier in de weg staan…
    Het ziet er naar uit dat het nog lang niet gedaan is met de leveranties van biomassa, al mogen de burgers dan in elk opzicht de rekening betalen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *