Statiegeldbox

Vroeger had je melkflessen en dan heb ik het niet over mijn benen, al hadden die toen wel dezelfde bijnaam. Je betaalde voor zo’n fles melk 10 cent statiegeld dus je haalde het niet in je hoofd om die fles weg te mieteren. Daarna kwam er statiegeld op bierflesjes en zelfs voor het bierkratje werd later statiegeld gevraagd. Vervolgens kwamen de flessen voor frisdrank aan de beurt en voor die kleine plastic waterflesjes betaal je tegenwoordig ook al statiegeld. Volgend jaar komt er zelfs statiegeld op blikjes.

En dat is goed.

Het bespaart ontzettend veel afval omdat we, echte Hollanders, natuurlijk geen dingen van waarde weggooien, al is het maar een duppie waard. Op verpakkingen kun je dus niet genoeg statiegeld heffen.

Raar dat juist karton die statiegelddans heeft ontsprongen.

Ik weet niet hoe het bij u is maar sinds de eerste lockdown puilt mijn blauwe kliko soms uit van alle kartonnen verpakkingen. Ze doen dan ook niet heel zuinig, die webshops met hun verpakkingen. Bestel je iets ter grootte van een pakje sigaretten, dan zit daar al snel een kartonnen verpakking van het formaat schoenendoos omheen.

Bestel je schoenen dan zit er een doos omheen waarin je met gemak een Sint Bernard zou kunnen begraven en dat heeft niet te maken met mijn schoenmaat. Bestel je een Sint Bernard dan zit daar een doos omheen die je kunt gebruiken als garage voor je vrachtwagen. Het levert een bomvolle container op maar dat vinden we niet erg omdat er rond papier en karton de mythe van circulariteit hangt. En dat klopt ook wel. Voor een gedeelte.  

We leveren al ons gebruikte papier en karton weer in. Voor nop. Dat wordt opgehaald door de gemeente die dat ook weer voor nop of weinig terug levert aan….de kartonfabrikant. En die maakt er weer nieuw karton van. Recyclen dus. Dat klinkt goed maar dat recyclen gaat niet helemaal vanzelf. Daar is water bij nodig. Schoon water dat opgepompt wordt van onder de Veluwse bossen. Parenco uit Renkum pompt jaarlijks 5 miljard liter grondwater op om van al dat ingezamelde karton weer nieuw karton te maken.

En dat in een tijd waarin we dagelijks lezen dat het grondwaterpeil zakt en dat de levering van schoon water niet meer zeker is. Boeren mogen hun land niet meer bevloeien, de natuur is kurkdroog maar voor het maken van karton om Chinese consumptiebagger te verpakken pompt Parenco 5 miljard liter per jaar uit de Veluwse bodem. En dat is nog maar één papierfabriek. Hoeveel van die fabrieken staan er nog meer in Nederland? Waarom betalen we wel statiegeld voor verpakkingen uit de supermarkt maar niet voor verpakkingen van Bol.com? En waarom wordt dat afgeleverd in een kartonnen doos die maar één keer wordt gebruikt?

Uit mijn dikke ordner van nooit uitgevoerde businessplannen presenteer ik daarom de statiegeldbox. Een doos gemaakt van gerecycled plastic, die minimaal 50 leveringen meegaat. Waar een tientje statiegeld op zit en die je gewoon bij de supermarkt in de statiegeldautomaat kunt stoppen (om vervolgens te vergeten op het knopje te drukken voor het bonnetje maar ik zal wel de enige zijn die dat overkomt).

Een stevige box waarin je je zending ontvangt zonder deuken en butsen. Waarom doet Bol.com dat eigenlijk niet? Ik weet het niet. Vandaar dat het plan nog in die ordner zit. Maar we moeten stoppen met het verspillen van miljarden liters water aan kartonnen verpakkingen terwijl we dat ergens anders zo hard nodig hebben.   

Kop hem in, bol.com.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *