Als het om geld gaat dan heeft de gemeente Ede twee gezichten. Het ene gezicht zie je bij de begroting waar iedereen verteld wordt dat Ede op de rand van een faillissement staat, er direct iets moet gebeuren om de Edese burger te beschermen tegen gedwongen verkoop van hun huizen, hongersnood en andere ellende.
Het eindigt dan vaak met de verhoging van de lokale belastingen.
Het andere gezicht van de gemeente Ede zien we als je jaarrekening wordt uitgebracht. In plaats van een arme gemeente zijn we ineens financieel gezond. Er is ineens geld genoeg dat in allemaal vage potjes wordt gestopt.
Het eindigt nooit met het teruggeven van de verhoging van de belastingen.
In het verleden werd dan een persbericht uitgegeven waarin de gemeente Ede het niet zo nauw nam met de waarheid. Winsten werden verdoezeld om de beeldvorming te beïnvloeden. In 2023 werd er een winst gehaald van ruim 8 miljoen maar het beeld werd gevormd dat er een verlies werd geleden van ruim 1 miljoen. Klopte niet. Dat zei de accountant van de gemeente Ede ook maar geen hond die zijn rapport leest dus dat viel niemand op. Nou ja, niemand….
Dit jaar gooide de gemeente Ede het over een andere boeg. Er kwam een persbericht waarin stond dat Ede in 2024 een winst heeft behaald van 14,8 miljoen en…..het lijkt te kloppen! Dat is dus ruim 280 euro per huishouden. Dat hoort niet. Een gemeente zou helemaal geen winst moeten maken. De gemeente Ede is namelijk geen bedrijf. Die € 280 moet dus direct terug naar ieder Edes gezin.
En door die winst van vorig jaar is het eigen vermogen, de gemeentelijke spaarpot, gestegen tot een astronomische € 196.411.000. Ruim 196 miljoen dus. En ongeveer een half jaar geleden stond er een wethouder met droge ogen te vertellen dat de onroerendzaakbelasting echt omhoog moest omdat de gemeente Ede anders nooit rond zou kunnen komen.
Hou op met me.
Die winst van vorig jaar had overigens nog veel hoger kunnen zijn als het college niet 2,3 miljoen van de winst afroomde om dat te stoppen in een bijzonder potje: de voorziening wethouderspensioenen en uitkeringen. Volgens de gemeente Ede moeten ook wethouders in de toekomst hun pensioen gaan ‘invaren’ in het nieuwe pensioenstelsel en ineens moest er daarom 2,3 miljoen extra worden uitgegeven. Dat is bijna vier ton per wethouder of burgemeester en ik hoop dat iedere Edese burger ook zo’n storting krijgt bij de omzetting van zijn of haar pensioen maar ik verwacht dat niet. Wel handig als je zo dicht op het vuur zit.
Als het college dus niet zo enthousiast in de winst had gegraaid om het eigen pensioen nog even snel op orde te brengen dan was de winst dus geen 14,8 miljoen maar 17,1 miljoen geweest.
Ik zal maar niet uitrekenen hoeveel dat per Edes gezin is maar ik twijfel of ik die laatste 323,89 euro van mijn aanslag onroerendzaakbelasting wel ga betalen.