A neverending story, de lange lijst met overtredingen van het Warmtebedrijf. Dit keer was het bingo voor de bewoners rondom de Geerweg. Zij werden door Warmtebedrijf getrakteerd op een overschrijding van de uitstoot van stikstof en dat is weer het stofje waardoor er in heel Nederland geen konijnenhok meer gebouwd mag worden.
De bewoners van Ede-Noord kregen een driedubbele lading want daar werd naast stikstof ook ammoniak de wijk in geblazen. Ook de hoeveelheid stof werd overschreden maar het meeste daarvan zal door de inwoners inmiddels al zijn ingeademd dus daar zie je maar weinig van terug.
Eén en ander werd gemeten door de ODRA. En dat is niet de ODDV maar de tegenhanger uit Arnhem en omstreken die aan het meten was. Dat doen ze niet permanent en dat is jammer. Ik vraag mij af hoeveel overtredingen er geconstateerd zouden worden als er permanent zou worden gemeten, de continuemeting.
De gemeente Ede zou binnenlopen op de boetes en het gat in de begroting zou met twee vingers in de neus worden gedicht. Ha, dan rekent het Warmtebedrijf dat zeker weer door aan de gebruikers?! Nee hoor, Warmtebedrijf zit, op 2 tientjes per jaar na, aan de maximumtarieven die ze de aangesloten huishoudens in rekening mag brengen dus iedere boete die de gemeente Ede binnenharkt gaat ten koste van de winst van het Warmtebedrijf.
Maar niets van dat alles: er volgt eerst een onderzoek. En dan vraag ik mij af of dezelfde onderzoeker die een paar jaar geleden al eens een memo aan de gemeenteraad schreef, weer van stal wordt gehaald. Dat bleek namelijk de pr-manager van Warmtebedrijf.
De wethouder schrijft aan de gemeenteraad dat direct na de constatering maatregelen zijn genomen waardoor de normoverschrijdingen zijn verholpen. Het zou ook wel een beetje vreemd zijn geweest als het Warmtebedrijf gewoon door was gegaan met troep de Edese atmosfeer instoten. Maar deze tekst staat er niet voor niets: de wethouder vergoelijkt hier alvast het optreden van het Warmtebedrijf. Een stukje damagecontrol maar ik vraag me af waarom en vooral namens wie?
Damagecontrol is er niet voor de omwonenden van die centrales want anders waren die allang gesloten. Damagecontrol dus voor Warmtebedrijf, die al jarenlang profiteert van te goedkope levering van biomassa door de gemeente Ede en daarmee tonnen verdiende.
Ik vraag me nog meer af: zijn er bij dat Warmtebedrijf wel mensen die weten hoe je zo’n centrale moet laten draaien? Want in het eindrapport komt waarschijnlijk weer te staan dat er hier sprake is van een menselijke fout. Dat kan niet anders want je kunt moeilijk de kwaliteit van de centrale de schuld geven.
Maar goed, wachten dus totdat de onderzoeksresultaten er zijn. Dat hoeft niet lang te duren want bij de vorige calamiteit, de storing waardoor duizenden Edenaren in de kou kwamen te zitten, verrichte Warmtebedrijf zelf dat onderzoek. Lekker onafhankelijk maar niet heus maar zolang het college hiermee akkoord gaat dan zou ik daar als Warmtebedrijf daar ook niet teveel tijd en geld in steken.
Want als er iets warm is aan het Warmtebedrijf dat is het wel de relatie met dit college.