HET moet nu maar eens uit zijn!

Ik word niet graag klemgereden door een fietser, zeker niet in de vroege ochtend, maar als het dan toch moet, dan liefst door Lucky Fonz III – de moderne troubadour die een blijmoedige levenshonger verspreidt zoals een ander in dit seizoen de griep. Ik had hem lang niet gesproken toen hij vanuit het niets mijn humeurige ochtendwandeling binnen zeilde. ‘Ik ga elektronische muziek maken’, zei hij opgetogen. ‘In Ede! Waar het tegenwoordig allemaal gebeurt.’ Ik zal verbaasd hebben gekeken, want het zelfbenoemde ‘multi-mens’ begon uit te leggen hoe je ‘het’ een tijdlang in Amsterdam-Noord had kunnen vinden, waarna ‘het’ zich verplaatste naar Zaandam. ‘Ede’, verklaarde hij stellig, ‘is the next big thing’. Ik had werkelijk geen idee waar hij het over had, laat staan of er iets van waar was. Maar toen de zanger vrolijk doorfietste, nieuwe muzikale avonturen tegemoet, was het alsof er diep in mij altijd al een sluimerend verlangen naar Ede had gehuisd.

Bovenstaande tekst was onlangs te vinden in de Volkskrant van 5 november jongstleden en is geschreven door columnist Sander Donkers. Mijn reactie daarop volgt hieronder.

Dorpsgenoten! Dat was wel even schrikken toen ik dit las. Voor zoiets was ik al geruime tijd erg bang dat dit ooit zou gaan gebeuren. Dat een één of andere verlichte geest, al dan niet onder invloed van geestverruimende middelen, meegevoerd wordt naar de onderkant van de mooie Veluwe omdat HET daar te vinden is. Waarschijnlijk heeft onze vriend Lucky Fonz III al eens zijdelings ergens gelezen dat Ede als de meest gelukkige ‘stad’ te boek staat. Dan is er geen houden meer aan natuurlijk en is de dijkdoorbraak slechts een kwestie van tijd.

Vanwege de sterk aanzuigende werking van dat soort onderzoeken is het beter dat alleen de betrokken inwoners daar kennis van hadden gekregen. Maar voor dat we het wisten lag de uitkomst, als een usb-stick met privé gevoelige data, al op straat met alle gevolgen van dien. Dat gelukzaligheidsonderzoek is vast ergens in het brein van deze multi-artiest blijven hangen en langzaam gaan evolueren naar het (waan) idee om HET heel begrijpelijk daar dan ook in Ede te gaan zoeken en te gaan beleven.

In eerste instantie had ik het sterke vermoeden dat Fonzy boy beslag had weten te leggen op een flinke partij zogenaamde ‘Edese bruistabletten’ jarenlang verstrekt door onze hoofddealer, de lokale afdeling van de PvdA in de persoon van oud-raadslid en oud-wethouder Marije Eleveld. Maar uit een column van haar hand hier onlangs op EdeDorp gepubliceerd, bleek dat deze pillen echter alleen nog maar op recept beschikbaar zijn voor de lokale bevolking.

Ede na Amsterdam-Noord en Zaandam. Daar waar door de eeuwen heen grote kunstenaars de provincie verlieten om HET te zoeken in steden als Berlijn, Parijs of Londen, daar krijgt de derde Fonzy op rij de spirituele ingeving dat HET tussen Lunteren en Bennekom te vinden is. Levensgevaarlijk dit. Voor dat je het weet worden we overspoeld door een kunstenaarsvloedgolf. Die kunst is niet het probleem maar wel het aantal uitvoerenden. U kent wellicht mijn stokpaardje. Ede is af… vol=vol en dat dus voor alle soorten denkbare bevolkingsgroepen!

Een geluk bij een ongeluk is nog wel dat het hier om een (nog) vrij onbekende artiest gaat die de ingeving heeft gehad dat HET in Ede te vinden is. De ramp zou niet te overzien zijn geweest als dit Bono of Mick Jagger was overkomen. Maar ik vrees dat het al te laat is. Dat Lucky Fonz III binnenkort op het podium van Astrant staat. Dat hij avond aan avond in Cultura met allerlei kunstzinnige projecten is te bewonderen. Dit natuurlijk geheel gefinancierd door Ede Citymarketing en de op expansie beluste (politieke) stromingen binnen onze gemeentegrenzen.

Stukken goedkoper en nog vele malen effectiever dan die tonnen die het al heeft gekost om Ede een beetje op de kaart te zetten. Ik durf het bijna niet te zeggen… maar Lucky Fonz III kon wel eens de redding zijn voor Ede en wethouder Meijer in het bijzonder. Laat ‘The Fons’ iets kunstzinnigs doen met ‘food’ en herberg hem hierbij permanent in het World Food Center om HET daar allemaal te laten gebeuren*. ‘Langzaam rijdend tot stilstaand verkeer in beide rijrichtingen op de A12 ter hoogte van afslag Ede-WFC’ als dagelijks terugkerend ritueel als gevolg natuurlijk.

Ede… the next big thing? Zelf hoop ik echt van niet. Tijd voor tegengas. Nee hoor, het is hier reuze saai! Wegblijven mensen! Geografisch wel zo’n beetje het middelpunt van Nederland maar qua beleving de Noordpool! Zou het niet doen! Je krijgt er echt spijt van! Het meest spannende wat hier gebeurt is EdeDorp waar wat verknipte columnisten hun schrijfseltjes plaatsen. Dan weet je het wel. Geloof mij, HET is in Ede echt niet te vinden en dat mag nog wel heel zo blijven. Het moet nu maar eens uit zijn met al die aandachttrekkerij!

*Disclaimer: Deze waardevolle suggestie doneer ik geheel kosteloos maar wel met forse tegenzin…

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *