€ 1.000,- per Edenaar!

De miljoenen vlogen me om de oren deze week. In twee krantenberichten werd in totaal gevraagd om 105 miljoen euro. Voor de jeugdzorg misschien? Of voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning? Neeeee….

In een paar dagen tijd wordt er gevraagd om ruim 100 miljoen om de regio Foodvalley een impuls te geven. Ede deed dit al eerder. Er werd al 5 miljoen geschonken aan de stichting WFC die onderzoek ging doen of een World Food Center haalbaar zou zijn en raad eens? De WC-eenden van WFC zagen een gouden toekomst voor het WFC in Ede. Ondertussen stort de gemeente jaarlijks een paar ton in het potje van de regio FoodValley als vergoeding ergens voor. Ik weet niet precies waarvoor maar dat geeft nu even niet. Een kort rekensommetje

65 miljoen om een commercieel bedrijf uit België naar de regio te halen, 40 miljoen om de regio een Foodimpuls te geven, 5 miljoen voor het WFC en 5 miljoen kleingeld. Totaal 115 miljoen euro.

En die 115, dat kwam me bekend voor. Oh ja, 115.000 inwoners in Ede. Ik reken maar even door. 115 miljoen euro gedeeld door 115.000 inwoners is 1.000 euro per inwoner. Ofwel zo’n € 4.000 per gezin. Ongeveer. Het is natuurlijk de slechtste rekensom ooit want het grootste gedeelte van die 115 miljoen moet komen uit provinciegeld.  En in Gelderland wonen meer dan 115.000 mensen. Maar ja, Ede ligt ook in Gelderland en Ede wil het centrum van Food worden. En ik woon in Ede.

Nou is het niet zo dat we er niets voor terugkrijgen. Ik noem maar wat: Ede op Rolletjes waar je een broodje hamburger voor 7 euro kon kopen. Dit exclusieve foodspektakel stond vorige week trouwens nog in Wageningen en in juni in Arnhem maar goed, het is een start.

Ook kregen we het festival Storrig waar net afgeschoten herten aan een soort schommel bungelden en waar je voor 5 euro een blaadje sla met een platgeslagen bitterbal kreeg. Maar dat is nog niet alles. Want we krijgen door al het foodgedoe ook veel werkgelegenheid.

En dat is het nieuwe toverwoord: werkgelegenheid. Burgerinitiatief doet het ook goed in de bullshitbingo van de gemeenteraad maar wil je iets gerealiseerd krijgen in Ede roep dan het magische woord ‘werkgelegenheid’ en je krijgt alles voor elkaar. Zo komen er in het Belgische bedrijf Imec maar liefst 65 fte te werken waarvoor de provincie 65 miljoen euro wil betalen. En die 65 fte, die komen echt niet uit de regio hoor, die werken daar nu al. Kijk bijvoorbeeld naar De Fietser, de toeristentrekker van een paar jaar geleden die over een paar jaar weer uit Ede vertrekt; er werken daar nauwelijks inwoners uit de gemeente Ede.

Ja, werkgelegenheid…. Ik weet niet precies hoe het in Ede is maar in de plek waar ik werk, Utrecht, is echt geen personeel meer te vinden. Ja, mensen van boven de 83 of sollicitanten die over een jaar hun straf hebben uitgezeten.

Misschien dat die werkgelegenheid ergens anders in zit. In ambtenaren die zich hier heel erg druk over maken. In politici die er mee willen scoren. 

115 miljoen.

Het scoort natuurlijk niet maar hoeveel jeugdzorg kunnen we daar voor bieden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *