Met de Kennis van Nu

Het is een beetje een synoniem voor het spreekwoord ‘achteraf een koe in de kont kijken’ maar tegenwoordig staat het meer symbool voor de slappe excuses van falende bestuurders die ooit te weinig toekomstvisie hadden: met de kennis van nu.

Het valt soms ook niet mee, dat besturen. De maatschappij verandert, mensen veranderen, omstandigheden veranderen. En zo kan het zijn dat een plan dat er zeven jaar geleden er nog prima uitzag wordt ingehaald door de realiteit en inmiddels een slecht plan is geworden. Zomaar een willekeurig voorbeeld? Ik noem maar wat……het World Food Center! Schiet me als eerste te binnen.

Even een gedachtenexperiment. Stel je voor de we nu 27 hectare grond zouden krijgen. Nu ineens, als gemeente Ede, dat naast een Natura2000 gebied ligt. Wat zouden we ermee doen? Zouden we een Foodpretpark optuigen dat dankzij de wankele voorspelling van 9.000 extra arbeidsplaatsen gaat zorgen voor een verkeersinferno in Ede?

Zouden we hotels van 30 meter gaan bouwen naast de rand van een eeuwenoud bos? Zouden we tijdens het proces alle inwoners belazeren door met allemaal geheime stukken en vergaderingen te werken en vervolgens gaan gniffelen dat die inwoners er niets van afweten?

Gaan we daar 27 miljoen aan gemeenschapsgeld voor uitgeven terwijl we de gewone begroting niet eens rond kunnen krijgen? Hoe past het binnen de duurzaamheidsgedachte dat we een energieslurpend stikstofproject optuigen terwijl de natuur en het klimaat smeken om matiging.

Er zou geen politieke partij zijn die daar zijn handtekening onder zou zetten toch? Maar ja, dat is de kennis van nu. Maar het WFC staat er inmiddels al en….oh wacht! Er staat nog niets! Er is nog geen man overboord. We kunnen nog terug.

Het zijn wijze mensen die op hun vroegere beslissingen durven terug te komen. Mensen die twijfelen wegen argumenten. Echte visionairs passen zich aan als de omstandigheden veranderen. Die mensen heb je nodig in je bestuur.

Dat zijn geen populisten, dat zijn denkers. Dat zijn geen meelopers maar koplopers. Afgelopen donderdag werd tijdens de raadsvergadering het kaf van het koren gescheiden. Er blijken onafhankelijke denkers in de raad te zitten die niet zijn vergiftigd door de FoodPropaganda die nu zelfs via gemeente communicatiekanalen over ons wordt uitgebraakt. Mensen die niet zo koppig zijn dat ze niet op zaken terug willen komen.

We gaan een miljoen euro gemeenschapsgeld per hectare uitgeven om een park in te richten dat bedoeld is voor niet-Edenaren maar waar Edenaren vooral veel last van gaan krijgen. Op 27 hectare kun je heel veel huizen bouwen, een energieneutrale, autoloze wijk. Hoe klinkt dat, ChristenUnie? Hoeveel zonnepanelen kun je leggen op 27 hectare? Geen kostbare landbouwgrond opofferen maar ineens 27 hectare zonneweide erbij, klinkt dat goed CDA? Of zullen we eens gek doen en de beloften die we de laatste jaren via de PAS hebben gedaan inlossen en alle kap en afbraak van de Edese natuur gaan compenseren. 27 hectare nieuw bos… Dat is toch beter dan een WFC, GroenLinksEde?

De kennis van nu is bekend. Wat we verloren hebben is al kwijt, of er nou wel of geen WFC komt. Begin opnieuw. Met denken. En blijf niet in het verleden hangen.

Want de wereld is veranderd, zelfs Ede!

 

1 thought on “Met de Kennis van Nu

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *