Brugwachter in Ede

Heb je als dier te veel vlees op je botten dan heb je in Ede pech. Varkens worden met duizenden tegelijk mishandeld in erbarmelijke omstandigheden. Kippen hebben ongeveer één A4-tje de ruimte om op te leven voordat ze levend aan een paar ijzeren haken worden gehangen en hun koppie er af wordt gehakt. Herten en zwijnen worden door een paar bejaarde amateurs ‘beheerd’, wat een synoniem is voor afschieten voordat ze feestelijk worden getoond op één van de festivals in onze gemeente. De gemeenschappelijke deler van deze dieren heet ‘food’.

Wat een mazzel heb je dan als je een eekhoorn bent. Want dan weeg je nauwelijks 3 ons en consumenten moeten dus wel een uitgesproken fetisj hebben voor kluiven hebben om aan een eekhoorn te beginnen. Bovendien zijn eekhoorns nauwelijks te bejagen want ze bewegen en dat is natuurlijk teveel gevraagd voor die seniele wildbeheerders die zonder te trillen hun karabijn niet meer vast kunnen houden.

Enfin, terwijl er met de goedkeuring van het gemeentebestuur jaarlijks miljoenen dieren worden afgeslacht in Ede heeft ons college als een soort aflaat de eekhoorn omarmd. Om het eigen geweten af te kopen is besloten om speciale bruggen te bouwen bijvoorbeeld over de A12. Dat was zo’n 2,5 jaar geleden. Beetje hypocriet allemaal maar zo red je het groene gezicht van Ede voor de buitenwereld.

Sinds de bouw van die bruggen zijn er in Ede 15 miljoen kippen, varkens, herten en zwijnen afgeslacht maar woensdag was er groot nieuws: twee (2!) eekhoorns zijn over de brug gelopen!!! Hoera voor de burgemeester, hoera voor het college!!!!

Er is zelfs een minidocumentaire van gemaakt en die staat hier (klik!). Leuk om te kijken als u een middagje niets te doen hebt of ’s avonds een keertje geen zin hebt om naar voetbal te kijken. Nou is het dus blijkbaar zo dat er iemand die beelden zit te kijken van die brug. Die de hele dag zit te wachten om te zien of Knabbel of Babbel eindelijk over die brug heen loopt. 

Mooi vak, dat brugwachter. Nou lijkt het me in Friesland best wel stressvol. Daar moet je toch twee keer per uur op een knopje douwen om de brug te openen en dat geeft werkdruk. Maar onderschat ook het vak van de eekhoornbrugwachter niet. Tweeëneenhalf jaar loeren naar camera’s om te zien of er eindelijk zo’n beest door die ijzeren bak heeft gelopen. Dagelijks de burgemeester aan de lijn natuurlijk: “En, kan de champagne al open?”. Dan kom je ’s avonds thuis en dan vraagt moeders de vrouw: “Was het druk op de zaak?” Op verjaardagen moeten vertellen dat je eekhoornbrugwachter bent en na bijna 30 maanden nog niets hebt gezien. Dat is toch stress.

Je durft geen snipperdag meer te nemen natuurlijk. Dat lijkt me een vreselijk gevoel. Dan zit je niet lekker op de bank als je je beseft dat juist op jouw snipperdag die k** eekhoorn wel eens over je brug kan gaan rennen.

Maar goed, na 2½ jaar zijn er twee eekhoorns van een gewisse dood op de A12 gered. En binnenkort een bezuiniging op de gemeentebegroting omdat de baan van eekhoornbrugwachter overbodig is geworden. Zo ga je dus ten onder aan je eigen succes. Misschien dat de eekhoornbrugwachter dat van tevoren al wist en er al duizenden eekhoorns over die bruggen liepen maar dat de brugwachter gewoon zijn mond dichthield omdat hij wist dat hij dan zijn baan zou kwijt raken. Je weet het niet he?

Leuk dat er in Ede projecten wel slagen nadat in korte tijd het Scherm van Ede, de WePod en het Akoesticum ook op de faallijst terecht kwamen. Hulde en dankbaarheid voor ons groene gemeentebestuur.

Nu nog even die andere 15 miljoen dieren redden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *