Blame shifting

Voor de liefhebbers van horror zet ik de beelden hier nog maar eens online. Voor de anderen die liever hun ogen sluiten voor rauwe dierenmishandeling en het geselen en martelen van Food uit onze eigen Valley zal ik het filmpje kort samenvatten.

De geluiden zijn nog hartverscheurender dan de beelden. Je hoort varkens in doodsnood snerpend hoog gillen. Denk daar beelden bij van de meest ranzige mishandelingen die je dieren aan kunt doen. Bijvoorbeeld biggen, die wanhopig  proberen bij hun moeder te komen, die strak vastgeklemd in een ijzeren kooi ligt, met uitzicht op haar doodgeboren biggen die worden vertrapt door de arme beestjes die nog wel leven en in paniek proberen te vluchten voor hun afranseling.

Er lopen ook wat biggetjes rond zonder huid wat een direct uitzicht biedt op de speklappen van de toekomst. De beestjes lopen in hun eigen stront en worden met allerlei vaccinaties en injecties klaargestoomd om carrière te maken als rollade op uw kerstdiner. Eet smakelijk alvast!

“De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren” zei Mahatma Gandhi ooit. In het licht van de historie zou een opmerking van een politicus van zijn statuur toch een bron van inspiratie moeten zijn voor onze lokale politici. Maar niet in Ede. Daar weten we het beter.

“Als u een varkentje optilt schreeuwt het altijd”, aldus de wethouder van Ede. Dat zou best eens kunnen kloppen, zeker als je een varkentje optilt aan zijn achterpoten, het beestje ondersteboven houdt en zijn staart er zonder verdoving afknipt en vervolgens in een kratje pleurt. De fractievoorzitter van GroenLinks stelde een paar kritische vragen aan de verantwoordelijk wethouder en dit was het antwoord. Een antwoord op een vraag die niet gesteld was trouwens.

De burgemeester van Ede reageerde ook op de kwestie: hij vergeleek één en ander met salafisme en extremisme in de context van de openbare orde. Dat lijkt een goede reactie maar het ging hem niet om de dieren maar om de boer die bedreigd was. Geen woord over de mishandeling van de varkentjes.

Het blijkt volgens ons gemeentebestuur niet de schuld te zijn van de boer of het gebrek aan lokaal toezicht maar aan het gebrek aan kwaliteit bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De kennis en kunde van de NVWA zouden ver onder de maat zijn.

Even een vergelijking: als u vanavond in elkaar wordt gerost of er wordt ingebroken of uw auto brandt af dan is dat dus niet de schuld van de dader maar van de politie die te weinig kennis of kunde heeft. Dat slaat inderdaad nergens op.  

Het is bovendien niet alleen de boer die bedreigd wordt. Volgens mij worden er vooral veel varkens bedreigd. Met een gebrek aan zorg, mishandeling en dood, maar geen politicus in Ede die zich daar druk om maakt. Varkens mogen immers niet stemmen, agrariërs wel.

De fractievoorzitter van GroenLinks denkt dat ze een prijs moet betalen voor de deelname aan het college. Ze reageerde niet op de antwoorden die niet eens in de buurt kwamen van haar vragen. Ze zweeg om de vrede binnen de coalitie te bewaren. Maar ze betaalt hiermee niet de prijs voor deelname aan het college maar de prijs van de gekkigheid die we FoodValley noemen. En dat wordt geslikt door de gemeenteraad die dus accepteert dat we zo omgaan met Gods Schepping. Terwijl diezelfde gemeenteraadsleden ons wel de les lezen met de Bijbel in de hand.

Ik denk dat Mahatma Gandhi gelijk had. Gedeeltelijk tenminste, want hij scheert hiermee de Edese samenleving over één kam. Ik denk niet dat de Edese samenleving achter de mishandeling van dieren staat.

Over de raad en het college heb ik geen twijfels; daarvoor was het te stil. Doodstil.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *