WETHOUDER RITSEMA VAN GROENLINKS IN EDE HEEFT GELIJK

Natuurlijk heeft wethouder Ritsema van GroenLinks in Ede gelijk.

Hij woont in Amsterdam en hij blijft daar natuurlijk wonen. Daar kom ik zo op terug.

Maar even terug in de geschiedenis van GroenLinks in Ede. Binnen die partij was er gerommel met als resultaat dat wethouder Hoefsloot in 2020 moest vertrekken. Aan wachtgeld kost dat de gemeente Ede, en ons dus, nu maandelijks ruim 7.000 euro!! Een paar jaar lang.

Maar GroenLinks had vervolgens iets leuks bedacht. We halen een wethouder van buiten Ede. Van alle leden van GroenLinks in Ede was blijkbaar niemand geschikt (of zoiets) om Hoefsloot op te volgen. Die partij kwam uit bij een Amsterdammer, de heer Ritsema. Tot en met 2019 was hij nog lid van de SP, maar dat even terzijde. Vanaf november 2020 is hij wethouder voor GroenLinks in Ede. Het maandelijkse salaris wat hij ontvangt bedraagt 8.900 euro.

Afgelopen woensdag waren er Tweede Kamerverkiezingen. De partij van wethouder Ritsema is weggevaagd. Die partij heeft ook in Ede een klap gekregen. Gewoon meer dan 30% eraf. Overigens, bij het CDA in Ede precies hetzelfde verhaal, ruim 30% minder kiezers.  Zelfs nu kleiner van D66. Dat is raar, dat hoort toch niet in Ede? Iets voor het CDA Ede om over na te denken. Maar het CDA is hier toch nog groter dan Volt. Een hele prestatie! Even tussen haakjes: zou Volt in Ede meedoen aan de gemeenteraadsvieringen (een rare typefout!) in maart 2022??

In maart 2022 zijn er dus gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Ede worden er dan verkiezingen gehouden op 16 maart 2022. Eind januari 2022 moet GroenLinks al een kandidatenlijst inleveren. Dus in dit najaar wordt al door alle partijen in Ede in bedompte lokaaltjes vergaderd over de kandidatenlijst.

Mocht wethouder Ritsema op die lijst willen, dan moet hij in Ede wonen, of binnen een half jaar in Ede komen wonen, als hij gekozen wil worden.

Maar ja, 2 feiten: op GroenLinks in Ede is ruim 30% minder gestemd. Mogelijk zal die partij in 2022 maar 2 zetels overhouden in Ede, te weinig voor een wethouderszetel. In de tweede plaats: wethouder Ritsema woont in Amsterdam. Vanaf maart 2022 zal hij wellicht dus geen wethouder zijn vanwege dat schamele aantal van 2 zetels. Wel ontvangt hij dan natuurlijk meer dan 3 jaar lang wachtgeld, ruim 7.000 euro per maand. Eigenlijk te gek voor worden: je wordt in Ede wethouder (voor een jaartje) en je blijft in Amsterdam wonen. Vervolgens stop je als wethouder en je krijgt gewoon jarenlang 7.000 euro per maand.

Wat was ook alweer de oorzaak van dit amateuristische geklungel van GroenLinks in Ede?

Gewoon ruzie tussen voormalig GroenLinks wethouder Hoefsloot en de fractie van GroenLinks Ede. Met als gevolg dat GroenLinks in Ede nu al 7.000 euro per maand aan wachtgeld weggooit. Vanaf maart 2022 komt het wachtgeld van, dan voormalig, wethouder Ritsema erbij: dus vanaf maart 2022 gooit GroenLinks in Ede ruim 14.000 euro per maand aan gemeenschapsgeld weg,

Gewoon foetsie!!

Daarom blijft wethouder Ritsema gewoon in Amsterdam wonen. Hij heeft gelijk, althans dat vindt hij. Maar hem treft niet zoveel blaam, maar wel voornamelijk GroenLinks in Ede! Die hebben voor iemand van buiten Ede gekozen. Had die partij in Ede echt geen geschikte kandidaten?

Ook de gemeenteraad van Ede heeft ingestemd met een wethouder uit Amsterdam. Niemand in die raad had de euvele moed om daar tegen te stemmen. Trouwens, mocht er 1 kritisch raadslid iets van gezegd hebben, dan zou de burgemeester gezegd kunnen hebben: ”u bent de enige die daar naar vraagt”. Je moet tenslotte je lijfspreuk koesteren.

Maar we wonen in Ede. Dus het bewust weggooien van gemeenschapsgeld door GroenLinks en door de gehele gemeenteraad: daar praten we in Ede  maar liever niet over. Zo hoort het! Of is het de stilte voor de storm?

3 thoughts on “WETHOUDER RITSEMA VAN GROENLINKS IN EDE HEEFT GELIJK

  1. Ik kan er niets aan doen, maar ik vind het fenomeen wachtgeld heel erg ouderwets, vreselijk oneerlijk en asociaal.
    Het is pure discriminatie.

  2. Wat is er in het algemeen gesproken toch met Groen Links? Gisterenavond was er de veelbelovende Youtube informatie-avond over de plaatsing van windmolens langs de A12 en A30. Na het inleidende praatje van de heer Risema volgde een toelichting op de voornemens die weinig inspirerend en motiverend was . Geen duidelijk verhaal over de locatie en inpassing van de molens, maar een droge opsomming van technische gegevens. Terwijl er toch inmiddels steeds meer aandacht wordt besteed aan die goede inpassing. Wat voor mij als burger inmiddels duidelijk is dat de door de molens opgewekte energie in hoofdzaak dient voor bedrijven en datacentra en ja, mensen met een elektrische auto hebben er straks ook profijt van. Hoe de energie wordt opgeslagen is niet duidelijk. Er was toch een Burgerforum dat meedacht over energietransitie in de “Foodvalley”?Verder was er een meneer Donkers van Valleistroom Ede die benieuwd was naar het potentiële aantal aandeelhouders(business-case!), denk ik. De avond was overigens heel tactisch georganiseerd op een avond dat iedereen naar het voetballen zat te kijken.

  3. Misschien zou het een idee zijn om de te betalen wachtgelden te korten op de vergoedingen van de raadsleden en de fractie als geheel van de betreffende partij? Zou wellicht een stimulans zijn om wat stabielere kandidaten te selecteren?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *