EEN DROOM OF EEN NACHTMERRIE?

Burgemeester 1

“Beste kerel, wat buitengewoon aardig dat ik je nu als collega-burgemeester tegenkom op deze bijeenkomst van ons genootschap van burgemeesters; en wat hebben wij veel besproken hier vanmorgen tijdens de heide-sessie en wat heb je mooi weer meegebracht, vandaag 18 juni 2021”

 

Burgemeester 2

“We moesten vanmorgen wel opletten, want de Minister van Binnenlandse Zaken was vandaag op bezoek, die nieuwe; wat heeft ze een haast; ze wil nu al het coalitieakkoord van april 2021 gaan uitvoeren; het kan toch niet dat ze een begin wil maken met het afschaffen van artikel 23 van de Grondwet?

En let op, wil je wel oppassen dat je niet tijdens deze pauze de heideplantjes vertrapt; maar dat is nu eenmaal het risico nu we uiteraard geen gebruik maken van de wandelpaden, want die zijn voor het volk”

 

Burgemeester 1

“Trouwens, beste kerel,  belangrijker is, dat in het coalitieakkoord staat dat er een gekozen burgemeester moet komen in vervolg op het besluit van het parlement van november 2018 dat een burgemeestersbenoeming niet meer een kroonbenoeming zal zijn. Eigenlijk waren we dat toch al expres vergeten? Helaas is onze partij gedecimeerd in aantal kamerzetels, wij zijn toch een bestuurderspartij?

Weet je, dat afschaffen van artikel 23 gaan we gewoon traineren, dat gaat nog jaren duren”

 

Burgemeester 2

“Ja maar die te kiezen burgemeester, begrijp ik nu goed dat op 16 maart 2022, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, er ook direct een burgemeester gekozen moet worden? Uit het volk?

Dan krijg je toch non-valeurs en querulanten aan de macht?

Moet ik dan meedoen, moet ik  op een zeepkist in een buitendorp, iets gaan zeggen? Ik ga toch niet in debat met het volk?”

 

Burgemeester 1

“Beste kerel, gelukkig is de Wet Appa (Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers) voor ons veranderd. Als je voor juli 2017 al in deze prachtige gemeente burgemeester bent hoef je niet mee te doen aan die belachelijke verkiezingen maar kun je gebruik maken van de verbeterde wachtregeling, 100 % salaris tot je zeventigste.

Dus laat iedereen in zijn eigen sop gaar koken en hou er mee op en ga lekker weer fietsen” Jij zit hier toch al heel lang?

 

Epiloog

De wekker ging af en met een schok werd ik wakker. Was dat een droom of een nachtmerrie? Nou ja, in ieder geval, moet ik vandaag naar Den Haag voor overleg over de gemeenteraadsverkiezingen. Het zal toch niet gaan over een te kiezen burgemeester?

Een troost voor mij is dat de dienstauto over een halfuur komt voorrijden; die hou ik in ieder geval tot de datum van de gemeenteraadsverkiezingen!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *